Отровата на осата убива раковите клетки, без да засяга здравите

Мария
Написана от Мария септември 3, 2015 21:02

Отровата на осата убива раковите клетки, без да засяга здравите

Акценти:

  • Отрова на оси
  • Приложение в медицината
  • Специфични токсини - мастопарани

Свързани:

Основавайки се на този механизъм учените обещават да изобретят ефективно лекарство.

Вече няколко години в Барселона се провежда изследване за въздействието на отрова от оси върху засегнатите от рак клетки. Учените установили, че отровата буквално разкъсва тумора. Но защо това се е случило, до неотдавна не е било ясно.

Неотдавна учени от университета Лидс, изучавайки въздействието на отровата на бразилските пчели върху злокачествените образования установили този механизъм. Оказва се, че отровата на осата в буквалния смисъл на думата да преброи болните клетки.

Това е така, защото на повърхността на болните клетки се образува нещо като обвивка, състояща се от сложни фосфолипиди. У здравите клетки тези вещества „живеят“ вътре.

Между впрочем фагоцитите, нашите естествени защитници определят кои са болните клетки именно на този принцип. Но ето че с раковите възникват проблеми. Затова пък този проблем не съществува с отровата от оси.

Молекулите на отровата, ръководейки се от „миризмата“ буквално прилепват към стената на болната клетка, спуквайки мембраната ѝ. И раковата клетка загива. Но на здравите клетки отровата от осата не въздейства по този начин.

Авторите на изследването смятат, че тяхното откритие ще позволи разработването на ефективни препарати за борба с рака. И при тях няма да има такива странични ефекти както при химиотерапията.

Между впрочем в Барселона учените вече провеждат опити върху мишки, въздействайки на раковите клетки с препарат, включващ в своя състав отрова на оси. Той е съединен с транспортни белтъци, които донасят отровата до раковите клетки, без да засягат здравите.

Първите изследвания върху мишки вече потвърдиха своята ефективност.

Отровата на осите в сравнение с пчелната е много по-токсична и алергенна. Отокът на Квинке след ухапване на оса може да възникне с 2, а и до 3 пъти по-често, отколкото след ухапване на пчела.

При това не само при човек, който е алергичен. Учените вече отдавна са проучили състава на отровата и са установили няколко вещества, които могат да предизвикат бързия имунен отговор от нашия организъм:

• Ацетилхолин – това е невромедиатор важен за провеждането на нервните импулси. Но при голямо количество може да предизвиква напротив, състояние подобно на паралича, нарушавайки функцията на нервните тъкани.

• Хистамин – вещество, което се появява при алергии. Също в голямо количество може да се съдържа в рибните консерви и пушената риба. Всъщност – главен активатор на алергиите, заради него ние чувстваме сърбеж и оток на мястото на ухапването. При особено чувствителните се появява уртикария, треска и дори оток на Квинке.

• Фосфолипаза – тези ензими разрушават клетъчните стени, поради което много често съдържимото в клетките се изхвърля навън и предизвиква възпаление на тъканите. Именно, поради това ние чувстваме болка на мястото на ухапването. Много подобен по въздействие е още един токсин – хиалуронидаза.

• И освен това в отровата на осите има още едно потенциално опасно вещество – хипергликимичен фактор, способстващ за повишаването на кръвната захар.

В състава на отровата на стършелите влизат също специфични токсини мастопарани, които оказват мощно разрушаващо действие на клетките.

Приложение в медицината

Именно за алергичните хора, при които ухапванията от осите водят до тежки последствия, въз основа на отровата на осите се създават специални ваксини. В тях се понижават титрите на хистамина и на някои токсини, но се запазва първоначалното количество специфични компоненти.

Отровата на осата убива раковите клетки, без да засяга здравите
4.4 (88.39%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 3, 2015 21:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи