Отслабване с българска кухня

Мария
Написана от Мария ноември 25, 2014 09:53

Отслабване с българска кухня

Акценти:

  • Защо киселото мляко е от задължителните храни за отслабване?
  • Източник на прекалено много калории ли е таратора?
  • Защо зелето е определяно като едно от съкровищата на българската кухня?
  • Различен ли е хлябът, който ние слагаме на трапезата си от този на нашите деди?

Свързани:

Много често започваме да пазим диети и да търсим начини за отслабване в чуждестранните традиции без да се замислим, че именно българската кухня е една от най-здравословните в света, стига да се придържаме към традицията.

Всъщност българската кухня е събрала много богатство в себе си, стига ние да имаме желание да почерпим от нейната мъдрост.

Ако разгледаме българската кухня по-отблизо ще забележим, че тя е всъщност един много ефективен хранителен режим, който с подходящата двигателна активност ще ви превърне в човек с тяло на холивудска знаменитост.

Шопската салата – салатите, и по-специално шопската салата, са били много важна част от традиционното хранене на българина през вековете.

Ако запазим тази традиция в наши дни и изяждаме по една чиния с традиционна шопска салата с краставица, домат, лук и малко сирене, то отслабването е с една голяма стъпка по-близо.

Никой не ви кара да гладувате, просто трябва да започвате обяда и вечерята с една такава салата. Колкото по-голяма, толкова повече витамини ще поемете и по-малко мазнини след това.

Варивата. Варивата са били най-важната част от хранителния режим на българина през вековете. Всеки знае онези български разкази, в които гърнето с боб тихо къкри на огъня.

Включете ги в менюто си на ежедневна база и ще откриете колко вкусни и засищащи са те. Бобът, грахът и лещата съдържат голямо количество белтъци, които са строителния материал, който гради човешкото тяло.

Освен това бобовите храни са една от най-бедните на мазнини белтъчни храни и от тях се отслабва значително, разбира се ако ги ядете достатъчно често.

Ако ходите на фитнес или се занимавате с някакъв спорт варивата ще ви помогнат да изградите по-стегнат силует с по-добра мускулатура.

Киселото мляко е една от храните, които присъстват на масата на българина почти ежедневно. Това е един чудесен начин да свалим няколко излишни килограма ако го включваме по-често в диетата. Ако искате да отслабнете с традиционна българска кухня, то това е една от задължителните храни.

Таратор – (тук отново присъства киселото мляко) е една от най-добрите храни, особено през лятото. Много течности, белтъчини от млякото, витамини от краставиците и чесъна, ароматни подправки.

Наричан още “лятна супа”, той може да се включва в менюто всеки ден и ще видите, че резултатите няма да закъснеят.

Тараторът е много беден на калории, но за сметка на това дава тонус и засища. Една пълна купичка с таратор ще намали вероятността да изядете нещо, което не си струва.

Зелето – то безспорно е едно от съкровищата на българската кухня.

Независимо дали ще хапнете зеле с боб, зелеви сърми или постно зеле на фурна, то ще ви зареди с огромно количество ценни хранителни вещества, а в същото време е много нискокалорично. Зелето е считано за една от храните, които отнемат повече калории докато ги смелите, отколкото поемате от него.

Хлябът – българската кухня традиционно се свързва с хляба, но нека кажем, че хлябът, който слагаме на трапезата днес е доста различен от този, който хората са ядели едно време.

Квасен, ръжен и други тъмни разновидности на хляба са били неделима част от ежедневното хранене, но белия хляб, който в наши дни се продава по магазините и който се разтяга като ластик, е една модерна приумица, която е добре да избягваме.

Месото – традиционно присъства в българската кухня много по-рядко, от колкото можете да си представите.

Хората са поднасяли на масата месо сравнително рядко, и то най-вече когато за това е имало някакъв повод. Днес обаче сме свикнали да ядем месни продукти постоянно. Ако се придържаме към традицията и намалим месото до, да речем, един път в седмицата това вече ще е съвсем друго нещо и ще извлечем от него много повече ползи, отколкото недостатъци.

Отслабване с българска кухня
4.4 (88.39%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 25, 2014 09:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи