Отслабване след 40-те – ранен признак на Алцхаймер

Мария
Написана от Мария февруари 3, 2016 14:47

Отслабване след 40-те – ранен признак на Алцхаймер

Акценти:

  • Секс - сърдечно-съдови заболявания
  • Тютюнопушене - размер на пениса
  • Женски ум - обостряне

Свързани:

Отслабването без корекция на хранителния режим и на физическата активност вероятно би изглеждало като Божи дар, но се оказва, че след навършване на 40 години човек може да намали теглото си, поради депресия и апатия, които също са ранни симптоми на деменция.

Американски изследователи, чийто труд е публикуван в списание JAMA Neurology, предполагат, че намаляването на теглото без наличен външен фактор, като промяна на хранителни навици и повишаване на физическата активност, може да бъде ранен признак на започваща деменция.

Група учени от клиниките Майо в щата Минесота, САЩ, анализирали медицинските данни на почти 1900 души на възраст от 70 години и повече, като наблюденията започват от 2004-та година.

Анализът показал, че свалянето на 5 килограма за 10 години в периода между 40 и 65 години е свързано 24%-ово повишение на риска от поява в бъдеще на умерени когнитивни нарушения – ранен стадий на Алцхаймер и други форми на деменция.

Умерените познавателни нарушения се съпровождат с отслабване на паметта и на мисловните възможности.

На авторите на изследването засега не са известни причините, които са в основата на откритата от тях взаимовръзка, но предполагат, че хората отслабват, заради загуба на апетит във връзка с депресията и апатията, които също са ранни симптоми на старческото слабоумие.

Наричат това състояние „анорексия на стареенето“. Смята се, че то е свързано с някои хормонални нарушения.

Според учените този симптом след 40 години може да помогне на лекарите да установят кои пациенти се намират в зоната на най-висок риск от развитие на старческо слабоумие.

Учени от Принстън смятат, че от старческо слабоумие предпазва редовния секс, тъй като подобрява кръвоноснабдяването на мозъка.

Сексът засилва кръвообращението в главния мозък, притокът на кислород към него и способства за растежа на неврони в хипокампа.

Редовният секс предпазва от старческо слабоумие, тъй като стимулира ръст на нови неврони в главния мозък.

Експериментите върху животни показват, че сексът развива хипокампа – зоната на мозъка, отговорна за паметта и обучението.

От стрес и депресия обемът на хипокампа намалява, но сексът може да противостои на този ефект, тъй като усилва кръвообращението в цялото тяло, но в най-голяма степен в мозъка, като така се увеличава и притокът на кислорода.

Магнитно-резонансната томография показва, че по време на оргазъм невроните на мозъка се активизират и изискват повече кислород.

Колкото по-активни са те, толкова повече кислород абсорбират от кръвта, поради тази причина наситената с кислород кръв, постъпваща в мозъка, е отличен източник на хранителни вещества.

В тази връзка специалистът по сексуално здраве Арун Гош отбелязва, че има данни, потвърждаващи факта, че сексуално активните хора в напреднала възраст са с по-нисък риск от развитие на деменция.

Освен положителното влияние върху растежа на нервните клетки, сексът също обостря женския ум.

Това е свързано с освобождаването на полови хормони в кръвта, особено на тестостерон, който помага за подобряването на концентрацията и намалява времето необходимо за реакция.

Освен това сексът предпазва и от сърдечно-съдови заболявания – 3 пъти секс седмично намалява 3 пъти риска от сърдечен пристъп или инсулт, показва изследване, проведено от Кралския университет в Белфаст.

Има и още една полза, която може да се извлече от секса – информацията, че тютюнопушенето способства за намаляване на размера на пениса, може да стимулира да ги спре.

Отслабване след 40-те – ранен признак на Алцхаймер
4.6 (92.5%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 3, 2016 14:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи