Отслабват ли инфекциозните способности на вируса на СПИН?

Мария
Написана от Мария декември 19, 2014 23:16

Отслабват ли инфекциозните способности на вируса на СПИН?

Акценти:

  • Какви възможности предоставят видоизмененията на HIV вируса?
  • Съществува ли вероятност според вирусолозите, HIV да стане напълно безобиден?
  • Трябва ли да продължи разработването на по-ефективни препарати срещу вируса?

Свързани:

Многогодишните наблюдения на пациенти, болни от СПИН, в Ботсуана и в Република Южна Африка показват, че човешкият имунодефицитен вирус /HIV/ постепенно се изменя и става по-малко опасен и заразен.

Учени от Оксфордския университет посочват, че в процеса на адаптация към имунната система на човека вирусът няколко пъти се видоизменя и сега, когато попадне в човешкия организъм му е необходимо доста повече време, за да предизвика СПИН. Изследването е публикувано в списанието на Националната академия на науките на САЩ.

В момента по света живеят повече от 35 милиона души със статус на HIV позитивни. Този ретровирус се определя метафорично от учените като майстор на замаскирането – той бързо и лесно се видоизменя, за да се адаптира към имунната система на човека.

Единият от авторите на изследването отбелязва, че HIV вирусът периодично инфектира и хора със силна имунна система и в такива случаи му се налага да се изменя, за да оцелее и тази мутация не протича без последствия. В резултат способностите на вируса за репликация отслабват. Това го прави по-малко заразен и се увеличава времето, за което в организма се развива СПИН. Впоследствие отслабеният вирус попада в тялото и на други хора и започва цикъл на постепенното му отслабване.

Учените сравняват ситуацията в Ботсуана, където проблемът с болните от СПИН съществува по-отдавна, с тази в Република Южна Африка, където вирусът се появява 10 години по-късно. В резултат на анализа се установило, че в Ботсуана способностите на ретровируса да се размножава са 10% по-слаби в сравнение с Република Южна Африка.

Според авторите на проучването, приложението на антиретровирусните препарати също е причина HIV вирусът да мутира в по-лека форма. Учените също така посочват, че преди 20 години СПИН се развивал около 10 години след заразяването с ретровируса.

Но в последните години този период се е увеличил на 12.5 години. Това е постепенно увеличаване на периода за развитието на заболяването, но все пак е значителна промяна. Възможно е в бъдеще време периодът за възникването на СПИН да продължи да се увеличава и при заразилите се с HIV вируса с десетилетия да не се проявяват никакви характерни симптоми.

Според учените протичащите изменения във вируса осигуряват възможност за по-ефективна борба с разпространението му. Някои вирусолози предполагат, че с течение на времето HIV вирусът ще стане почти безобиден, ако той продължи да се видоизменя в тази насока.

Въпреки това учените отбелязват, че ще е необходимо много дълго време, преди този опасен все още за човека вирус да стане безвреден. Преди това да се случи, обаче трябва да продължи разработването на по-ефективни препарати и достъпно лечение за предотвратяване развитието на СПИН.

Отслабват ли инфекциозните способности на вируса на СПИН?
4.6 (91.82%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 19, 2014 23:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи