Озонотерапия – показания и противопоказания

Мария
Написана от Мария април 8, 2015 23:59

Озонотерапия – показания и противопоказания

Акценти:

  • Озон - вид газ
  • Озонотерапия - показания и противопоказания
  • Абсолютни противопоказания

Свързани:

Озонотерапията е вид лечение, което се основава на приложението на газа озон и неговото лечебно въздействие върху човешкия организъм. Озонотерапията е вид физиотерапевтична процедура, отнасяща се към алтернативната медицина.

Отношението на експертите към този вид терапия не е еднозначно, тъй като озонът притежава както лечебни, така и токсични свойства.

Озонът е безцветен газ със специфична миризма, състоящ се от 3 атома кислород.

Той е силен окислител, като това свойство му придава изразени дезинфекциращи свойства, използвани за пречистване на водата, храната, битовите и медицинските изделия от микроорганизмите.

Озонирането на въздуха в помещенията помага на организма да се бори с бактериите, повишавайки неговата устойчивост към вредните фактори на околната среда.

В медицината не се използва чист озон, а кислородно-озонова смес, с която се насища дестилираната вода или физиологичните разтвори. Това значително понижава токсичността на озона, като се запазват лечебните му свойства.

Озонотерапията е официална физиотерапевтична процедура в най-развитите европейски държави като Германия, Италия, Испания, Австрия.

Проблематичността на използването на озона за медицински цели се обяснява с неговото токсично влияние върху организма на човека, особено върху дихателната система.

Лечебни свойства

В медицината озонът се използва както в големи, така и в малки концентрации.

В големи концентрации този газ е много токсичен, поради това при локално приложение той бързо унищожава микроорганизмите, обеззаразява раните и изгарянията.

В малки концентрации озонът се използва в състава на озоно-кислородни смеси, в рамките на които притежава изразено лечебно и значително понижено токсично действие.

Важно е да се помни, че за всяко заболяване е необходимо индивидуално да се подбира дозировката на озона, продължителността на въздействието, честотата на въздействието, а също и продължителността на курса на лечението.

Показания за озонотерапията

Този терапевтичен метод има множество показания в най-различни медицински области. Но не е основно лечение и не може да замени такова.

Озонотерапията като физиотерапевтична процедура се прилага като допълнително лечение с цел увеличаване на ефективността на основното лечение, а също и ускорено оздравяване.

Преди да бъде започнато лечение с озон е необходимо да се направи консултация с лекуващ лекар, тъй като озонът може да наруши лечебното действие на някои лекарства.

Озонотерапията е много ефективна при лечението на захарен диабет, тъй като озонът понижава нивото на глюкозата в кръвта, а също регулира обмяната на веществата и енергийния обмен.

Противопоказания за прилагане на озонотерапията

Както и всеки друг вид лечение, озонотерапията има и своите противопоказания, при които не само оказва лечебен ефект, но може само да влоши протичането на заболяването.

Абсолютни противопоказания

• Непоносимост към озона – при поява на алергична реакция към този вид газ лечението следва да се прекрати, тъй като в този случай озонът оказва само токсично действие върху организма.

• Нарушение на съсирваемостта на кръвта – поради изменение на реологичните свойства на кръвта под действието на озона, той не следва да се прилага, ако способността на кръвта да се съсирва е понижена, тъй като това може да стане причина за кръвотечение.

• Хеморагичен инсулт – при озонотерапията се ускорява кръвообращението и се разширяват кръвоносните съдове, което може да стане причина за повторен инсулт.

• Остър панкреатит – озонът увеличава активността на протеолитичните ензими на задстомашната жлеза, поради това при панкреатит озонотерапията не оказва лечебно действие, а само ще ускори разрушаването на задстомашната жлеза.

Озонотерапия – показания и противопоказания
4.3 (86.83%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 8, 2015 23:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи