Паламуд

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 10:33

Паламуд

Акценти:

  • Паламуд
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

loading...

Паламудът е вид стадна хищна риба, която принадлежаща към семейство Скумриеви. В България младите паламуди са познати и с названието циганка. Трябва да се отбележи, че названието на този вид риба обхваща цели четири подвида – австралийски, ориенталски, чилийски и атлантически паламуд.

На българската трапеза попада именно последния подвид на тази риба, който обитава предимно крайбрежните води на Африка, Америка и Европа. На север достига до Южна Норвегия и Англия. Ареал на местообитанието на паламуда също е Средиземно и Черно море.

Тъй като тази риба е хищна, тя се храни с аншоа, скумрии, сардини, сафриди и е изключително лакома. В стомаха на един паламуд могат да бъдат открити до 75 хамсии. При тегло от 7 килограма тази риба може да достигне на дължина до 85 сантиметра, въпреки това стандартните ѝ размери са около 3-4 килограма и не повече от 60-65 сантиметра.

Хранителна стойност на месо от паламуд (100 грама)

• Белтъчини – 22.4 грама;
• Мазнини – 14.2 грама, от които наситените мастни киселини са 3.3 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Минерални соли – 1 грам;
• Вода – 62.4 грама;
• Холестерол – 80 мг;
• Калоричност – 217 килокалории;

Витамини

• Никотинова киселина /В3/ – 12.6 мг;
• Токоферол /Е/ – 1.3 мг;
• Аскорбинова киселина /С/ – 0.9 мг;
• Фолиева киселина /В9/ – 4 мкг;
• Пиридоксин /В6/ – 0.6 мг;
• Рибофлавин /В2/ – 0.13;
• Тиамин /В1/ – 0.27;
• Ретинол – 20 микрограма;

Минерални вещества

• Калий – 300 мг;
• Натрий – 70 мг;
• Магнезий – 35 мг;
• Сяра – 170 мг;

Полезни свойства

Месото на паламуда се отличава с добри хранителни качества. То е доста мазно /през есента в месото на черноморския паламуд се натрупват до 12% мазнини/ и обикновено се консумира в консервиран и пушен вид.

Особено ценен е чилийския паламуд поради вкусното и крехкото му месо, което макар че има специфичен вкус, при правилно термична обработка, той се загубва.

Тази риба е с високи търговски качества и поради богатия си химичен състав. В нейното месо се съдържа хлор, натрий, сяра, цинк, манган, флуор, фосфор, йод, калий, които са необходими за поддържането на добро здравословно състояние на човешкия организъм. Освен това в състава на месото на паламуда присъстват и някои витамини от група В, А, С, Е, РР.

Ползата от месото на тази риба е обусловена също и от неговото свойство да стимулира образуването на хемоглобин в кръвта, което се дължи и повишаването на активността на синтеза на белтъчини.

Освен това при редовната консумация на тази риба се подобрява регенерацията на тъканите, а също и общото състояние на главния и гръбначния мозък. Веществата в състава на месото на паламуда участват в транспортирането на жизненоважните кислородни молекули към клетките.

Поради множеството си полезни свойства на тази риба се препоръчва задължително да бъде включена в хранителния режим на бременните жени, кърмещите майки и децата от различни възрастови групи.

Освен ценни мазнини в паламуда има много животински белтъчини, които на практика напълно се усвояват от човешкия организъм.

Противопоказания

Употребата на тази морска риба не е препоръчителна за хора, които имат лична непоносимост към нейното месо. Пушената, маринованата и много мазната риба е вредна за хората със заболявания на черния дроб, бъбреците, храносмилателната и сърдечно-съдовата система, но във варен вид не много мазния паламуд е изключително полезен.

Още интересни публикации

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 10:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи