Пълнее ли се наистина от мръсния въздух

Мария
Написана от Мария януари 7, 2016 11:10

Пълнее ли се наистина от мръсния въздух

Акценти:

  • Инсулин - чувствителност
  • Неблагоприятни процеси - каскада
  • Мастни клетки - кръвна захар

Свързани:

Няколко изследвания показаха, че фините частици, съдържащи се в атмосферата, могат да са обуславящ фактор, способстващ за развитието на затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Има ли реален повод за безпокойство?

Направете дълбоко вдишване, а след това издишайте. Ако не ви е провървяло с местожителството, то не е изключено всяка глътка въздух тихо да ви тласка към диабет и затлъстяване.

Мисълта за това, че въздухът може да принуждава човек да напълнее, на пръв поглед изглежда нелепа, но има изследвания, резултатите, от които показват именно това. Различията в състава на заобикалящата ни атмосфера могат да доведат до това, че ако двама човека се хранят еднакво и спортуващи по един и същ начин, то единият може да натрупа повече килограми от другия и същевременно да се сдобие с нарушения на обмяната на веществата.

Вината за това е основно на автомобилните газове и на цигарения дим – фините частици, които се отделят при горенето на петролните продукти в двигателите с вътрешно горене и от цигарите предизвикват възпаление и пречат на организма нормално да разходва енергия.

В краткосрочна перспектива нищо страшно не се случва, но при дългогодишно такова въздействие може да се развие сериозно заболяване – в допълнение към заболяванията на дихателните пътища, които обикновено се свързват със смога.

Започва да се осъзнава, че поглъщането на замърсяващи вещества и циркулацията им в организма оказва влияние не само на белите дробове.

Но колко убедителни са получените в хода на изследването данни, и струва ли си да се притесняваме?

Едно от първите реални доказателства, че пагубното въздействие на замърсения въздух не се ограничава до белите дробове, било получено в хода на опит върху мишки.

Цинхуа Сун от Университета на щата Охайо се опитала да си изясни защо градските жители са в много по-голяма степен предразположени към сърдечно-съдови заболявания от обитателите на селските местности.

Разбира се, една от причините може да бъде начинът на живот – болшинството от градовете, например, са претъпкани със заведения и ресторанти за бързо хранене, което допринася за нездравословното хранене на градското население като цяло.

Въпреки това ученият се заинтересовал дали отговорът на интересуващия го въпрос в буквалния смисъл във въздуха.

За да проучи този въпрос, той започнал да отглежда лабораторни мишки в условия, съответстващи на средата на различни градове по света.

Някои дишали филтриран чист, на други в клетките им били закачани газови коктейли, обикновено срещащи се около натоварени булеварди или в централната градска част на голям град.

В процеса на експеримента учените теглили мишките и провеждали различни тестове, за да си изяснят как функционира обмяната на веществата им.

Първите резултати станали очевидни още на 10-тата седмица. Мишките, дишащи мръсен въздух, имали повече мазнини – както в областта на стомаха, така и около вътрешните органи. А на микроскопично ниво техните мастни клетки били с 20% по-големи от обичайното.

Освен това станали по-нечувствителни към инсулина – хормон, който активира освобождаването на енергия в клетките от разтворената в кръвта захар. А това е първата стъпка към диабета.

На учените засега не са напълно наясно как именно функционира този механизъм, но следващите опити върху животни дават основание да се предположи, че мръсният въздух предизвиква в организма цяла каскада от неблагоприятни процеси.

Пълнее ли се наистина от мръсния въздух
4.7 (93.33%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 7, 2016 11:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи