Пълно обеззъбяване – протези или импланти

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2018 17:21

Пълно обеззъбяване – протези или импланти

Акценти:

  • Адентия - подвижни протези
  • Интервенция - показания
  • Натоварване - дъвкателно

Свързани:

Липсата на дори и един зъб в устата води до последователни изменения в устната кухина. Възпрепятства се пълноценното сдъвкване на храната и е възможно влошаване на естетиката на усмивката.

Съвременните лекари предлагат няколко варианта за разрешаване на проблема – класическо протезиране и имплантация. Но какъв метод да изберем, какви са неговите предимства и недостатъци и как да не се объркаме с тях? Отговори на вълнуващите въпроси в настоящата статия.

Лекари за термина адентия – беззъбие

Адентия – липса на един или на няколко зъба. Това е събирателен термин, който отчита състоянието, но не и причините и изисква уточняване. В клиничната практика е прието да се разграничават следните видове адентия:

  • Първична, когато един или няколко зъба изобщо не са поникнали. Това състояние може да бъде характерно както за млечна, така и за постоянна захапка;
  • Вторична – загуба на зъб или на зъби вече след никнене, поради различни причини – травми, усложнения на кариес, заболявания на венците и много други;
  • Частична – липса на един или повече зъби, тук има също има градация;
  • Пълна – пълна липса на зъби, също това състояние се нарича беззъба челюст;

Ако се разгледат статистическите данни, в клиничната практика на зъболекарите най-често се развива  вторична адентия при хора над 35 години. Причините обикновено се крият в заболявания на устната кухина – усложнения на кариес, някои възпалително-дистрофични патологии на венците.

Но каквито и да са причините за формиране на вторична адентия, необходимо е да се вземат мерки за нейното отстраняване и възстановяване на загубените функции на дихателния апарат.

И съвременните зъболекари могат да предложат няколко варианта – протези или импланти. Но какъв именно вид протезиране да изберем или имплантаация? Какво е по-добре?

Какво протезиране предлагат зъболекарите?

Повечето хора са осведомени и доста добре познават различните видове протези. Когато става въпрос за пълна липса на зъби, то единствен вариант е пълната снемаема протеза, която често се нарича „допълнителна челюст”.

На преглед зъболекарят може да предложи няколко вида напълно снемаеми протези, отличаващи се по начин на закрепване, материал на изготвяне и някои конструкционни особености.

Ако говорим за общите предимства, този вид протезиране губи в сравнение с имплантите в сравнение с имплантите за сметка на редица недостатъци.

Използване от зъболекари на нови технологии и материали позволи постигането на по-голям комфорт и практичност при напълно снемаеми протези, но недостатъци все пак има.

На преглед зъболекарят може да предложи следните видове пълни подвижни протези:

  • Пластмасови – най-евтиният вариант, който се произвежда от обикновена твърда пластмаса, което налага продължително привикване;
  • Силиконови – гъвкави, комфортни протези, които се отличават по цена. Напълно се отличават по всички естетични изисквания, към тях бързо се свиква;

Но какъвто и материал да се избере, протезите само частично предават дъвкателното натоварване на тъканите на пародонта и само забавят дистрофичните протези, а не ги спират.

Дентална имплантация

Към ден днешен най-съвършеният метод и съвременен метод за лечение на вторична адентия. Поставянето в челюстта на изкуствен корен позволява точно и правилно да се предава дъвкателното натоварване. Следователно на практика е възможно напълно да се преустановят деструктивните процеси в костните тъкани на челюстта.

Денталната имплантация е относително нов метод, но вече позволява постигане на впечатляващи резултати. За няколко десетки години бяха намалени и противопоказанията за интервенцията.

Пълно обеззъбяване – протези или импланти
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2018 17:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи