Памела Андерсън успя да победи хепатит С

Мария
Написана от Мария ноември 10, 2015 11:38

Памела Андерсън успя да победи хепатит С

Акценти:

  • Вируси на хепатита - промяна
  • Терапия - хепатит С
  • Чернодробно увреждане

Свързани:

Актрисата се бори със заболяването повече от 13 години.

Филмовата звезда и обществен деятел Памела Андерсън обяви в социалните мрежи, че се е излекувала от хепатит С. В чест на това звездата публикува специална снимка в социалната мрежа за споделяне на снимки Инстаграм.

Според актрисата лечението по никакъв начин не се отразило на здравето ѝ, и към настоящия момент се чувства много добре. Диагнозата “хепатит С“ Памела Андерсън получава през 2002-ра година, тя се заразява с вируса от своя бивш съпруг, барабанист на групата Mötley Crüe – Томи Лий.

„Аз се излекувах! Току що го разбрах! Надявам се всеки болен от хепатит С да може да получи лечение. Скоро то ще стане още по-достъпно – знам, че сега е много трудно“ – написа 48-годишната звезда.

Снимката от момента на написването на новината събрала повече от 5 хиляди харесвания.

Същността на лечението на хепатит С се състои в това да се унищожат всички клетки на черния дроб, които са заразени с вируса.

За лечение се използва интерферон с удължено действие в съчетание с противовирусния препарат рибавирин или без него. Курсът на лечение ориентировъчно струва 24-25 хиляди долара годишно, но у нас се покрива изцяло от Националната здравноосигурителна каса.

Критерий за отстраняване на вируса от организма се смята устойчивият отрицателен резултат от теста в продължение на 6 месеца след приключване на лечението.

Понастоящем у нас касата заплаща лечение, което осигурява ефективност при половината от случаите.

Но терапията, която е с ново поколение лекарства, без интереферон, която беше приложена за пръв път през настоящата 2015 година, и осигурява пълно излекуване при изключително тежки случаи на чернодробна цироза и на бъбречни увреждания в над 95% от случаите, се очаква да стане част от позитивния лекарствен списък и съответно безплатна за пациентите от следващата 2016 година.

Цената на цялата терапия е около 100 хиляди лева.

И около 70 души у нас получиха шанса да се излекуват от хепатит С, благодарение на факта, че фирмите вносители на новото поколение средства срещу чернодробното заболяване, им ги осигуриха безплатно.

Вирусът на хепатит С е установен и описан през 1989-та година. Неговият ген е представен от РНК-молекулата, семейство Flaviviridae, негови близки „родственици“ са вирусът на жълтата треска и кърлежовият енцефалит. Днес са известни 7 вида вирусен хепатит.

Неприятна особеност

Всички вируси на хепатита изменят частта от клетките на черния дроб, които се заместват от съединителна тъкан, след което загубват своите функции.

От всички 7 вируса на хепатита именно С в повече от 80% от случаите преминава в хронична форма, която е причина и за всеки 3-ти случай на цироза и всеки 4-ти рак на черния дроб.

По първоначалните прогнози на СЗО, в близките 10-20 години хроничният хепатит С ще се превърне в основен проблем за здравеопазването на много държави.

Но съвременните противовирусни препарати с пряко действие правят излекуването на това заболяване, дори и при тежки случаи, напълно реалистично и то без да е необходим продължителен и сложен курс на лечение, чиято ефективност беше между 40 и 80% от случаите.

Въпреки това и за новата терапия е необходимо да се направи преценка, дали е подходяща за съответния пациент и тогава да се пристъпи към нейното същинско прилагане.

Памела Андерсън успя да победи хепатит С
4.5 (89.13%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 10, 2015 11:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи