Панартрит – причини и симптоми на възпалението

Мария
Написана от Мария декември 1, 2018 21:11

Панартрит – причини и симптоми на възпалението

Акценти:

  • Лечение - комплексен характер
  • Възпаление - диагностика
  • Преглед - външен

Свързани:

Панартрит представлява не особено често срещано възпалително заболяване, при което в патологичния процес се въвличат не само ставите, но и техният свързващ апарат, а също и тъканите около ставите.

Развиващото се възпаление при тази патология е с гноен характер. То се съпровожда с прекомерно изразени местни проявления в съвкупност с обща интоксикация на организма.

Прогнозата при това състояние е винаги сериозна. При липса на необходима медицинска помощ то може да застраши живота на болния човек.

Доста често при панартрит възникват усложнения като сепсис, остеомиелит и дори гноен ендокардит.

Механизъм на развитие

Панартрит обикновено е с вторична природа. То се предшества от гнойно възпаление на ставата, в резултат на което възпалителната реакция се разпространява в околните тъкани.

В този случай основните рискови фактори са несвоевременна диагностика и лечение на гноен артрит. Най-често това патологично състояние се открива на деца, а също и на хора в напреднала възраст.

Макар и панартрит да може да се развие и при хора във всеки възрастов диапазон. Според статистиката общото ниво на разпространение на тази болест е приблизително един случай на 100 000 души. Зависимост от пола не се проследява.

Прогнозата при панартрит е винаги сериозна. Общото ниво на леталност е около 30%. Това е свързано с често развитие на сепсис.

Освен това възпалението често принуждава лекарите да извършват ампутация на засегнатия крайник, поради което пациента губи трудоспособност.

Причини

Основна причина за възникване на този патологичен процес е бактериалната флора. В преобладаващия брой случаи възбудители са стрептококи и стафилококи.

По-рядко развитието на това заболяване е обусловено от въздействието върху организма на хемолитична бактерия, ешерихия коли или клостридий.

Най-често патогенната флора попада в областта на ставата в резултат на нарушения на целостта на кожата. По-рядко се разпространява от другите инфекциозни огнища с кръвообращението.

Но понякога роля може да изиграе и лимфогенния път на заразяване.

Рискови фактори

Съществува известно количество предразполагащи фактори, които повишават вероятността от развитие на подобно възпаление. На първо място, това са различни травмиращи въздействия.

В този случай се предполага увреждане на кожата в проекция на ставата, нарушение на целостта на нейните структури и т.н. Сериозна е ролята на имунодефицитните състояния.

Значително понижаване на нивата на имунна защита може да бъде обусловено от съществуващи соматични патологии, злокачествени новообразувания, ХИВ-инфекции и т.н.

В рисковата група са хора, които в продължение на дълго време употребяват имуносупресивни препарати, например, кортикостероиди.

Механизмът на възникване на това възпаление е представен от първично проникване на бактерии в кухината на ставата.

Чрез образуваните токсини бактериите способстват за нарастване на възпалителните изменения непосредствено в ставните структури.

С течение на времето възпалителната реакция се разпространява към сухожилните и мускулни влакна, разположени в близост до засегнатата става.

Симптоми, характерни за панартрит

Симптомите при панартрит винаги нарастват остро. Най-често специфични възпалителни изменения се откриват в областта на големите стави, най-често тазобедрените.

На първо място, в клиничната картина излизат ярко изразени местни проявления.

Болният започва да се оплаква от силна болка, ограничаваща двигателната активност.

Всяко, дори минимално движение или опит за докосване на ставата се съпровожда с още по-голямо усилване на болковия синдром.

Диагностика и лечение на възпалението

Тази болест може да се заподозре въз основа на външен преглед. Задължително е необходимо провеждането на пълна кръвна картина, в която присъстват признаци на възпалителна реакция.

Лечението при това възпаление е с комплексен характер.

Панартрит – причини и симптоми на възпалението
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария декември 1, 2018 21:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи