Пъпеш

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 14:03

Пъпеш

Акценти:

  • Пъпеш
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Пъпешът е растение от семейство Тиквови. За негова родина се счита Африка и Източна Индия. Пъпешът е топло- и светлолюбиво растение устойчиво на засушаване и на осоляване на почвата, което лошо понася повишаването на влажността на въздуха.

На едно растение в зависимост от сорта и мястото на отглеждане могат да се формират от 2 до 8 плодове с тегло от 1.5 до 10 килограма.

Пъпешовите плодове са със сферична или цилиндрична форма обикновено с жълт или зелен цвят, но се срещат, не в България, и такива с кафяв или бял на зелени ивици цвят. Периодът на узряване е обикновено от 2 до 6 месеца.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 0.6 грама;
• Мазнини – 0.3 грама;
• Въглехидрати – 7.5 грама;
• Минерален състав – 0.6 грама;
• Вода – 90 грама;
• Калоричност – 35 килокалории;

Тъй като калоричността на 100 грама суров пъпеш е 35 килокалории, затова той е показен за абсолютно всички хора в това число и за тези страдащи от затлъстяване.

Въпреки това е важно да се помни, че тези плодове възбуждат апетита. Също така не трябва да се прекалява със сушения пъпеш, тъй като в 100 грама от него се съдържат 341 килокалории. Прекомерната му консумация може да стане причина за развитие на метаболитен синдром.

Пъпеш – полезни свойства

Химическият състав на пъпеша зависи в значителна степен от сорта. Месестата част на този плод съдържа захари /до 16-18 и дори 20%/, каротин, витамин В9, С, Р, провитамин А. Голямото количество желязо и фолиева киселина определят в значителна степен лечебните свойства на пъпешовите плодове.

И месестата част и в семената на пъпеша се съдържа до 30% масло с високи нива на полиненаситени растителни мазнини, което е напълно подходящо за консумация от човека като храна.

Освен това пъпешовите плодове влияят благоприятно на процесите на храносмилане, а фолиевата киселина е от съществено значение за кръвотворния процес. Пъпешът е много полезен при атеросклероза, анемия, сърдечно-съдови заболявания.

Като лечебно средство тези плодове се използват много отдавна.

Старите български „билкари“ препоръчвали месестата им част при заболявания на стомаха, при различни психически разстройства /най-често при състояние на депресия /, туберколоза, ревматизъм, скорбут, подагра и като противовъзпалително, противокашлично и противоглистно средство.

Отварата от семената на пъпешите народните лечители предписвали при задържане на урина, при камъни в пикочния мехур, а пъпешов сок при запек и хемороиди.

Водният настой от пъпешовите семена е отдавна известен със своите диуретични и леко слабителни свойства и е много полезен при заболявания на бъбреците, на черния дроб и на пикочния мехур.

Както е добре известно, пъпешът е отлично средство за утоляване на жаждата, успокоява нервната система. Диетолозите го препоръчват като целебна храна при анемия, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, заболявания на черния дроб и бъбреците.

Целебните свойства на пъпеша се обясняват от учените с високото съдържание на витамин В9 и С, солите на желязото и калия в него.

Лечебните свойства на тези плодове зависят от тяхната зрялост. Например недостатъчно зрелите пъпеши не са препоръчителни за хора болни от язва на стомаха и от остър гастрит.

Не е желателна консумацията на тези плодове на празен стомах – за най-безопасно се смята яденето на пъпеши между храненията.

Някога от отварата на семената на пъпешите са лекували гонорея, а от тази от кожата и корените прочиствали стомаха.

Пъпеш
4.5 (89.23%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 14:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи