Пъпка в ухото – причини и лечение

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2015 18:59

Пъпка в ухото – причини и лечение

Акценти:

  • Алергична реакция - пъпка в ухото
  • Хронични заболявания - пъпка
  • Пълноценно обследване - слухов проход

Свързани:

Болката в ухото може да ви изненада. И когато това не е банален отит, а пъпка в слуховия проход, то лечението ще бъде съвсем различно. Самолечението едва ли ще бъде ефективно, и ако заболяването се остави нелекувано и просто се търпи болката, то усложненията няма да ви оставят да чакате дълго.

Какви причини могат да доведат до появата на пъпка в ухото?

Възпаление на мастна жлеза или на космен фоликул в ухото не е толкова често състояние. Обикновено това е резултат от прекомерна или неправилна хигиена за ушната мида, която се съчетава с липсата на хигиена в рамките на деня.

При нормални условия ушната кал, която се намира вътре в ухото, имат антисептични свойства, и защитава слуховия проход от инфекции. Когато ушната кал се премахва напълно, като се почистват твърде често ушите, то защитната бариера става много слаба.

Сега остава да почешете ухото си с мръсен пръст, или да вземете слушалки от приятел – и инфекцията вече е проникнала във фоликула.

Друга причина за понижаване на локалния имунитет са хормонални нарушения и промяната на състава на ушната кал. В този случай ушната кал загубва антисептичните си свойства.

Честите отити, тежко инфекциозно заболяване, прекалено охлаждане, също често стават причина за поява на пъпка в ухото.

Други причини за поява на пъпки в ухото

Ако в ушния канал се е появила пъпка, която боли и сърби, увеличава размерите си или просто ги усещате без особени симптоми, причините за нейната поява могат да бъдат не само описаните по-горе, но и много други, сред които:

• Стресови ситуации – без съмнение присъстват в живота на всеки човек, както у дома, така и на работа;
• Хормонални изменения – по-горе стана дума за тях, но сега по-конкретно – обикновено появата на пъпки в ухото е свързана с навлизането на преходната възраст, по време на бременност;
• Алергични реакции – към козметични средства, лекарства, прием на комплекс витамини;
• Неправилно хранене – поради което много вътрешни органи се бунтуват и изказват своето недоволство чрез появата на пъпки;
• Сериозни хронични заболявания, които развивайки се и прогресирайки съответно, могат да се проявяват чрез подобна симптоматика и съответни проявления.

Лечение на пъпка в ухото

Справянето с пъпката в ухото без помощта на специалист по уши, нос, гърло, принципно е възможно, но не е желателно.

Тъй като вие не сте в състояние да определите истинските размери на възпалението, и при опит да отстраните гнойното огнище, е възможно да получите усложнение във вид на разпространение на инфекцията.

За да разберете колко е ефективно лечението, трябва да видите резултат.

Освен това е нужно да разберете какво и кога да направите. А ухото е много ценен орган, който да жертвате в името на това да не отидете на лекар и да се опитвате да го лекувате сами. Поради тази причина при силна болка в ухото не губете време, а отивайте на лекар.

При малка и немного болезнена пъпка може да помогне капването в слуховия проход на топъл фуралицинов спирт. Като течността трябва да изпълва целият слухов проход. Ако след 2 такива процедури не почувствате облекчение, то следва да се обърнете към лекар за пълноценно обследване и лечение.

Пъпка в ухото – причини и лечение
4.5 (90.48%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2015 18:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи