Парабените – най-опасният враг или приятел на организма

Мария
Написана от Мария ноември 19, 2016 15:02

Парабените – най-опасният враг или приятел на организма

Акценти:

  • Парабени - безопасност
  • Моркови - естроген
  • Бензоена киселина - производни

Свързани:

Шампоани, лосиони, кремове за слънчев загар или вместо него, декоративна козметика – множество средства съдържат парабени, сложни етери на пара-хидроксибензоената киселина.

Ако по-рано за тях знаеха само специалистите в областта на химията, за последното десетилетие и потребителите научиха наименованията на повечето разновидности и внимателно проучват състава на средствата, за да изберат нещо без парабени. Каква е причината за тази антипопулярност и обоснована ли е?

За какво са ни тези парабени?

Тези химически съединения наистина са много разпространени.

Откриват се не само в миещите и в козметичните средства. Парабени с кодове Е214, Е216 и Е218 могат да се срещнат в хранителните продукти, а метилпарабенът и пропилпарабенът влизат в състава на фармацевтичните препарати под названието нипагин и нипазол.

А, между впрочем, според изследвания от 2004 г, парабените са отговорни за развитие на тумори на млечните жлези и се обвиняват още в редица заболявания. Ако са толкова опасни, защо не са забранени?

Групата парабени са ефективни консерванти. Без подобни добавки повечето средства се превръщат в прекрасна хранителна среда за бактерии, гъбички и плесени и се развалят за броени дни.

Всъщност, парабените са роднини по права линия на аспирина, салициловата киселина и се произвеждат от бензоена киселина.

А използването на последната като консервант датира от повече от 4 века – още в началото се е смятала за оптимално средство за съхранение на сладка и компоти.

Същевременно, въпреки активният антимаркетинг от производителите на натурални и органични продукти, парабените – не са научно изобретение.

На предшественици на тези съединения са богати червената боровинка, малините и къпините. А метилпарабенът, например, в чист вид присъства в синята боровинка.
Към този момент парабените се смятат за консерванти с широк спектър на действие, с ниско ниво на алергенност и висока ефективност в сравнение с други реагенти, използвани в козметичната, фармацевтичната и в хранителната индустрия.
Международни изследвания за въздействие на пабарабените върху човека

Защо изведнъж полезните съединения предизвикаха подозрение у потребителите?

През 2003 г британски учен публикува резултатите от изследване, в съответствие с които в туморните клетки, получени в резултат на пункция на млечните жлези, била открита висока концентрация на парабени.

Впоследствие се оказало, че ставало въпрос за 20 случаи на злокачественото заболяване, в 18 от 20 проби действително били открити парабени, а тяхното влияние върху развитие на туморите не можело да се обясни.

Но, тъй като парабените притежават естрогенна активност, то за медиите връзката между хормоните, химичните съединения и причината за рака се оказала напълно логична и обяснима.

Много скоро, през 2004 г. същият този учен публикувал статия в списание за токсикология, в която отхвърлял връзката между парабените и развитието на рака.

Но първата статия на учения се оказва достатъчна, за да предизвика масов отказ от употребата на парабени, а също и начало на изследванията за тяхното влияние върху здравето.

Американската онкологична асоциация, FDA и научният комитет към Европейската комисия по безопасност на потребителите са единни в становището си за безопасност на парабените при употреба в козметични средства.

Парабените са натурални химически съединения, съдържащи се в природата.

Парадоксално е, че производителите на органични стоки твърдят за опасността на тези вещества при тяхната доказана безвредност и произход.

В такива плодове като моркови, черна боровинка, вишни, фасул и краставици се съдържат много повече парабени и други химически съединения имитиращи естроген, отколкото нищожното количество производни на бензоената киселина в козметичните средства и медикаментите – 0.04-0.1%.

Парабените – най-опасният враг или приятел на организма
4.5 (90.2%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 19, 2016 15:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи