Индустрията на отслабването процъфтява

Повече от половината жители на нашата планета се опитват да свалят килограми, като постоянно контролират приема на калории.

За съжаление, свалянето на килограми – това не е просто отказ от бисквитите в полза на салатите.

Това е труден и продължителен процес.

Защо въпреки всички усилия, е толкова трудно да се придържаме към диети?

Защо не можем напълно да контролираме този процес? Нека разберем.

Неконтролируемо желание

Случвало се е на всеки – влиза в магазина и усещайки миризмата на храна, пожелава да си купи всичко, независимо от калориите и ползата.

Подобно желание е трудно да се игнорира, особено когато е предизвикано не само от вида или миризмата на храната, но и от добре обмислена реклама.

Когато сме гладни, хормонът херлин стимулира мозъка и го принуждава да реагира на хранителните сигнали.

Гладът заставя мозъка по-силно да реагира на нездравословна храна с високо съдържание на мазнини или на захар, отколкото на полезните храни.

В изследвания, на които на участниците показвали снимки на висококалорични храни, била установена засилена реакция на храни, съпровождащи се със засилено отделяне на слюнка.

Доста неприятна информация за хора, които се опитват да отслабнат.

Но не трябва да се отчайваме.

Все пак е възможно да се научим да игнорираме досадните предложения.

Едно изследване показва, че участниците, които с помощта на компютър са били обучавани да игнорират висококалоричните хранителни сигнали, успяха да намалят потреблението на вредна храна.

Забраненият плод е сладък

Диетата често включва отказ от любими храни в опити за намаляване на приема на калории.

Изследователите установили, че когато ни молят да ядем храна, която не ни харесва, започваме да я искаме още по-силно.

В друго изследване помолили любителите на шоколада да спрат да го ядат в продължение на седмица.

Учените отбелязали, че в продължение на седмица обръщали по-голямо внимание на висококалоричните храни.

Освен това към края на експеримента те започнали да приемат повече калории, отколкото преди неговото начало.

Това означава, че когато сме диета и опитваме да ограничим употребата на любими храни, поведенческата и когнитивната реакция на ограничението само увеличава изкушението.

Дяволският ефект

Когато се опитваме да отслабнем, изборът на храни се ограничава до правилата на избраната диета.

Но строгите правила се превръщат в истински проблем, тъй като всяко хранително поведение, което не зависи от физиологичните сигнали, увеличава риска от преяждане.

Още един минус на правилата е, че дори леко нарушение, например коварна хапка торта, е достатъчна, за да съсипе цялата диета.

Учените наричат това ефектът на Дявола.

Изследванията показват, че хората, които смятат, че са яли висококалорична храна, нарушавайки така правилата на диетата, приемат повече калории при следващо хранене.

Няколко излишни калории едва ли ще окажат сериозно влияние на диетата, но подобно сривове могат да повлекат след себе си сериозно психологическо въздействие:

• Негативни емоции;
• Чувство за вина и стрес, за които е известно, че водят до преяждане;

Висококалоричните храни са по-вкусни и желанието да си хапнем от тях се увеличава, когато сме гладни

Нарастващите темпове на затлъстяване само потвърждават неефективността на строгите диети.

Важно е да се има предвид, че идеална диета не съществува, а познаването на психологическите ефекти на диетата помага за по-осъзнат контрол на изкушението.