Парадоксът на затлъстяването – защо пълните жени живеят по-дълго от тези с нормално тегло

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2015 18:51

Парадоксът на затлъстяването – защо пълните жени живеят по-дълго от тези с нормално тегло

Акценти:

  • Отслабване - наднормено тегло
  • Програми за отслабване - неефективни
  • Затлъстяване - тежка степен

Свързани:

Жените с наднормено тегло живеят по-дълго от мъжете със същия проблем и по-дълго от представителките на слабия пол, чийто тегло е нормално.

Изследователска група от Центъра по сърдечно-съдови заболявания към женската болница в Кливланд – Cleveland Clinic Women’s Cardiovascular Center, проучила данни за 3800 мъже и жени, страдащи от сърдечна недостатъчност.

Лесли Чо и нейните колеги установили взаимовръзка между пола на болните, тяхното тегло и продължителността на живота. В анализа били отчетени и данни като наличие на диабет, тютюнопушене и необходимост от редовен прием на лекарства.

Оказало се, че жените с индекс на телесната маса – от 25 до 29.9 – за нормален се смята ИМТ – 18.5 до 24.99 живели по-дълго от мъжете със същото тегло и от тези пациентки, чието тегло било нормално.

Твърде наднорменото тегло – ИМТ над 40, по никакъв начин не се отразявал на продължителността на живота.
Подобно явление, описано като парадокс на затлъстяването, е описано и за други заболявания – при хората, страдащи от наднормено тегло често е понижена честотата на развитие на едно или друго заболяване.

Учените отбелязват, че причините за парадокса на затлъстяването засега са неясни и засега не е възможно да се докаже, дали наднорменото тегло обуславя дълголетието.

Възможно е увеличаването продължителността на живота на пълните жени да е свързано с това, че функцията на сърцето са необходими повече мастни киселини.

Авторите обаче подчертават, че макар и жените със сърдечна недостатъчност да не е необходимо да се стремят към идеално тегло, те все пак е необходимо да следят с това какво се хранят.

А според изследване на Кралския колеж на Лондон, болшинството от страдащите от наднормено тегло не могат изобщо да отслабнат. И дори при начален стадий на затлъстяване шансовете за възвръщане на нормално тегло са ниски.

Популярните програми за понижаване на теглото, фокусирани върху нискокалорична диета и физически упражнения, не са толкова ефективни, ако става въпрос за затлъстяване, стигнали до заключение изследователи от Кралския колеж в Лондон.

Те оценили шансовете си да отслабнат до нормално тегло за страдащите от затлъстяване мъже 1 към 210, а за жените 1 към 124.

По време на изследването били анализирани данни за опитите за сваляне на излишните килограми, отнасящи се до почти 280 мъже и жени. Наблюденията върху тези хора продължили около 9 години.

Учените пробвали да оценят вероятността от страдащите от затлъстяване да понижат теглото си макар и с 5%. Оказало се, че шансовете за постигане на тази цел за мъжете е 1 към 12, а за жените 1 към 10.

Като вероятността свалените килограми отново да се върнат в рамките на следващите 2 години е 53%, а в рамките на следващите 5 години 78%.

Като цяло нормално тегло за 9 години успели да достигнат само 1283 мъже и 2245 жени с индекс на телесната маса 30-35, което съответства на началния стадий на затлъстяването.

Това означава, че ежегодните шансове за отслабване до нормално тегло са посочените по-горе съотношения. А що се отнася до хора с тежка степен на затлъстяване, чийто ИМТ превишава 40, то при тях вероятността за завръщане към нормално тегло е още по-ниска 1 към 1290 за мъжете и 1 към 677 за жените.

И като заключение учените посочват, че съвременните програми за отслабване, насочени към намаляване калорийния прием и увеличаване на физическата активност са абсолютно неефективни.

Парадоксът на затлъстяването – защо пълните жени живеят по-дълго от тези с нормално тегло
4.5 (90.86%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2015 18:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи