Параолимпиада – превръщането на спорта в смисъл на живота

Мария
Написана от Мария септември 11, 2016 07:58

Параолимпиада – превръщането на спорта в смисъл на живота

Акценти:

  • Дисциплина - признание
  • Занятия - спортни
  • Мускули - укрепване

Свързани:

Спортът е полезен за всички хора без изключение, тъй като укрепва имунитета, мускулите на тялото, ръцете и краката. Да бягаш сутрин, да се закаляваш, да правиш коремни преси и да трупаш мускули на корема, е не само полезно, но и необходимо за здравето.

Но съществуват хора, за които спортът се е превърнал в средство за реабилитация и смисъл на техния живот.

Някои от тях не умеят да ходят, да се обличат и да се обслужват сами, нямат ръце или крака, но постигат поразителни резултати в спорта.

Става дума за параолимпийците, които са се превърнали в герои на своята страна още приживе – на тях се равняват дори здравите граждани.

Инвалиди и реабилитация чрез спорт

Сега в параолимпийските състезания участват спортисти с увреждания на опорно-двигателния апарат – УОДА, детска церебрална парализа – ДЦП, с ампутирани крайници, виждащите слабо и глухонемите.

По правилата на турнирите на спорта за инвалиди се делят на групи, според заболяванията и степента на увреждане на човека.

В зависимост от уврежданията, спортистът може да използва помощно оборудване, като например ортопедични протези за бягане.

Също в някои случаи се допуска гласова помощ, но само треньор може да помага на своя спортист.

Параолимпийските игри се провеждат няколко седмици след приключването на Олимпийските и също като последните се подразделят на летни и зимни.

Някои видове спорт, такива като тежка и лека атлетика, стрелба с лък – от седнало положение, плуване, велосипеден спорт – названията почти не се отличават от олимпийските видове спорт.

В повечето такива дисциплини могат да се състезават спортисти, станали инвалиди според различни обстоятелства.

Другите параолимпийски дисциплини вече в своето название носят уточнението за спецификата на този вид спорт.

Хората, принудени да се придвижват на инвалидни колички, отдавна са покорили такива видове спорт като тенис, фехтовка, ръгби и дори танци.

Гледайки тяхното представяне можем да забравим, че става дума за инвалиди на колички. Скоростта, точните движения, мълниеносната реакция толкова очароват, че е трудно човек да се откъсне от тяхното представяне.

А танците на инвалидни колички –изобщо са много сложен и същевременно красив вид спорт.

Под музиката на участниците – комбинираните двойки, или такива, които заедно излизат на инвалидни колички са способни да покажат бурна страст, потапяйки зрителите в ритъма на латино танците или на рокендрола не по-лошо от здравите танцьори.

Отделно се провежда и седящ волейбол – обхващащо духа зрелище, въпреки че играчите действително седят по цялата площадка.

Виждащите слабо хора могат да се борят за победа, участвайки в състезания по джудо и футбол. Съществува също седящ гандбол, при който инвалидите с черни превръзки на очите ловят топката, уповавайки се само на слуха си.

Другата версия на футбола – 7Х7 е предназначена за хора с ДЦП, като в тази дисциплина могат да вземат участие спортисти с различни форми на заболяване, лека и средна степен на тежест.

За спортистите с тежка форма, хипер- и спастичен тонус, придвижващите се на колички, през 2004, била въведена нова дисциплина – боче. Игра сходна с английската игра на топка, популярна през епохата на Ренесанса.

Изводи

Адаптивният спорт за 50 години получава световно признание. Ползата от спортните занятия е очевидна. Спортистите инвалиди не само укрепват мускулите на краката и на ръцете и краката, и здравето си като цяло, но и се разкриват вътрешно преодолявайки ударите на съдбата.

Параолимпиада – превръщането на спорта в смисъл на живота
4.5 (90.91%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 11, 2016 07:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи