Парацетамолът – приятел или враг

Мария
Написана от Мария март 4, 2015 05:06

Парацетамолът – приятел или враг

Акценти:

  • Парацетамол - странични ефекти
  • Обезполяващи - рискове по време на бременност
  • Парацетамол - дългогодишна популярност

Свързани:

До неотдавна парацетамолът се смяташе за спасение от главоболие за много хора, за които е противопоказен „стандартният“ аспирин.

Този лекарствен препарат се определял като подходящ за бременни жени и малки деца, вероятно повечето от нас като деца също им е бил даван парацетамол при висока температура.

Но изглежда, ерата на „безопасния“ аналгетик вече е към своя край.

Новите изследвания на норвежки и датски учени установили скритите опасности на едно от най-популярните и достъпни обезболяващи средства – парацетамол.

Редки, но сериозни странични ефекти той оказва, както на функцията на вътрешните органи – черен дроб, сърдечно-съдова система, така и способства за увеличаване на риска от развитие на неврологични разстройства.

Първият тревожен сигнал се появил преди 5 години, когато се появила публична информация за стотици случаи на преустановяване на функцията на черния дроб или бъбреците след прием на парацетамол.

Последвалите след това бурни медицински и около медицински дебати до особени изменения в потреблението на разпространението на това обезболяващо така и не довели.

Само в някои държави от ЕС било ограничено отпускането на парацетомола до 1-2 блистера за всеки купувач.

Друга опасност, за която се споменава в инструкцията за употреба на това обезболяващо е увеличения риск от сърдечно-съдови заболявания – повишаване на кръвното налягане, инфаркт, сърдечен пристъп, при постоянно използване на аналгетика.

„Разпространената гледна точка сред много от медиците, че парацетамолът е безобиден, ефективен и добре усвояем аналгетик, от гледна точка на науката е вече отдавна остаряла.“ – това твърди немския фармаколог Кей Бруне от университет в Ерланген.

Той смята, че най-голямата опасност от парацетамола се крие толкова в неговото химическо въздействие, колкото в психологията на употреба на това обезболяващо средство.

Пристъпва се към прием на парацетамол като това се смята за едно най-разумно действие, без допълнително да се размишлява струва ли си това обезболяващо да се приема, необходимо ли е изобщо, в какви дози, има ли алтернативни средства.

Главната причина за такова потребителско поведение по отношение на парацетамола е неговата достъпност – това обезболяващо е по-евтино от аспирина и особено от ибупрофена, отпуска се без рецепта и има изграден имидж от десетилетия на безобидно обезболяващо.

Освен изградения навик да се приема парацетамол за всякакви болежки и особено при простуда, вторият източник на възможна опасност, според немския фармаколог, е съществуващата практика, вече по препоръка на лекуващия или личен лекар, да се прилага това обезболяващо през цялата бременност.

А също така и да се използват свещи за сваляне на температура и облекчаване на болезнените усещания при бебета по-малки от 3 месеца, тоест при тегло по-малко от 6 килограма.

Актуалните изследвания на датските и норвежките учени потвърждават, че подобни опасения не са съвсем без основание.

Специалисти от университета в Осло, Норвегия, провели изследване, в които проучили здравословното състояние и нивото на развитие на почти 50 хиляди деца, чийто майки по време на бременността приемали парацетамол.

Получените резултати били обезпокоителни – при децата, чийто майки приемали това обезболяващо не по-малко от 20 дни по време на бременността, били открити нарушения на общата моторна функция /в сравнение с другите деца на същата възраст/, усложнения в развитието на комуникативните навици и на социалното поведение.

В рамките на това изследване учените направили и сравнение в случай на прием на ибупрофен по време на бременността, но подобни странични ефекти не били открити.

Парацетамолът – приятел или враг
4.5 (90.81%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 4, 2015 05:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи