Парите, работната позиция и дълголетието

Мария
Написана от Мария април 23, 2015 19:26

Парите, работната позиция и дълголетието

Акценти:

  • Бедни и богати - фундаментални разлики
  • Държавни институции - фукциониране
  • Продължителност на живота в добро здраве

Свързани:

Връзката между нивото на доходите, социалния статус и продължителността на живота е била забелязана много отдавна.

Смятало се, че колкото по-висок доходът или социалното положение, толкова по-висок е показателят продължителност на живота. Но днес тази теория се подлага на съмнение.

Грегъри Роджърс Gregory Rodgers, експерт от Международната организации на труда /МОТ/International Labor Organization, в своето изследване „Доходите и неравенството като детерминанти на смъртността“ Income and inequality as determinants of mortality доказва, че в държавите, където не съществува значително разслоение на обществото на много богати и на много бедни, средната продължителност на живота на населението е с 5-10 години по-висока, отколкото в страните с по-несправедлива икономическа система.

Същевременно, разликата в получаваните доходи не е единствената причина за подобна разлика в продължителността на живота. Това се дължи на факта, че по-добре финансово осигурените слоеве от населението имат по-добър достъп до медицински, образователни и друг вид социални услуги.

От 1999-та година Световната здравна организация започна активно да използва новия индикатор – „продължителност на живота в добро здраве “ / Healthy life expectancy (HALE)/, тоест очакваната продължителност на живота на новороденото с отчитане към момента на раждането му показател за смъртността.

Новият индикатор също отчита и времето, което човек прекарва в недобро здраве. Този критерий по-коректно описва ефективността на системите на здравеопазване в различните държави.

Изследванията на СЗО показват, че броя на годините, в които отделният човек прекарва във влошено здраве, е значително по-голям в бедните страни. Средно представителят на най-„здравата“ нация прекарва в недобро здраве 9% от своя живот.

Същевременно този показател за най-болните държави този показател е 14%.

По този показател световен лидер е Япония, чийто граждани прекарват 75 години от живота си в добро здраве.

В групата на другите лидери по продължителност на живота в добро здравословно състояние са – Австралия, Франция, Швеция, Испания, Италия, Гърция, Швейцария, Монако и Андора.

Най-лош резултат показва Сиера Леоне – нейните граждани са едва 39 години в добро здраве. По данни на СЗО в 24 държави този показател е равен или по-висок от 70-годишния праг, а в 32 страни под 45 години.

САЩ заема 24-то място в рейтинга или около 70 години в добро здраве за новородените през 1999 година. За момичетата средната очаквана продължителност на живота в добро здраве е 71 години, а за момчетата 68 години. В България показателят за момчетата, родени през 1999-година, е съответно 63 години, а за момчетата 68 години.

Според Дейвид Катлер от Харвардския университет, Ангус Дитон и Адриана Лиерас-Муни от Принстънския университет, въпреки че средната продължителност на живота на човечеството през последните 20 века се е увеличила с 30 години, високата смъртност в бедните държави по света свежда това достижение до нула.

Дори и днес разликата в продължителността на живота между „бедните“ и “богатите“ страни е около 30 години. Принципно, в държавите с по-високо образовани и материално осигурени жители средната продължителност на живота е висока.

Въпреки това, единствено високият доход не е гаранция за дълъг живот. Например, до епохата на Просвещението продължителността на живота на аристократи и на селяните била почти еднаква.

По-късно с навлизането на новите идеи и технологии се повишила и средната продължителност на живота, но заедно с това се появили и разлики в този показател в различните слоеве от населението.

Изследователите считат, че фундаменталните разлики между бедните и богатите страни не дължат на нивото на доходите, а в това до колко успешно и целеустремено функционират държавните институции.

Парите, работната позиция и дълголетието
4.5 (90.67%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 23, 2015 19:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи