Първа помощ при травми на главата – най-важното е да не се вреди

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2016 08:12

Първа помощ при травми на главата – най-важното е да не се вреди

Акценти:

  • Травми на главата - първа помощ
  • Дезориентация - световъртеж
  • Кръвотечение - усилване

Свързани:

Различните видове травми на главата са опасни, на първо място с последствията си. Тъй като някои могат да нанесат съществена вреда на здравето, да доведат до инвалидност или дори да станат причина за смъртта на пострадалия.

Правилната и адекватната първа помощ в такива случаи може да стане решаваща в прогнозата на последствията. Какво е необходимо да се прави в подобни и ситуации и как правилно да се реагира до идването на първа помощ.

Видове травми на главата

Мозъкът е надеждно защитен с черепа, затова повечето удари или травми не са страшни за него. Освен това между самият мозък и костта се намира ликвор – течност, която играе ролята на амортисьор при удар и минимизира възможните наранявания.

Но все пак защитните механизми невинаги се справят – уврежданията на главата са с изключително опасен характер.

По тежест и тип травмите могат да се разделят на:

• Нараняване на меките тъкани – най-разпространеното увреждане. На мястото на нараняването се образува синина, възможна изпъкналост. Поведението на човека не се променя, той не се оплаква от други неразположения.
• Разкъсване на меките тъкани – по-сериозна травма, опасна с обилното си кръвотечение. Може да изисква оперативно лечение – поставяне на шефове.
• Сътресение на мозъка – един от основните затворени черепно-мозъчни травми, протича, в случай че ликворът не успява да омекоти удара и мозъкът се удари в черепната кутия. Това е сериозна травма, която може да има различни по тежест последствия, при децата – до пълно задържане на психическото развитие.
• Отворената черепно-мозъчна травма – характеризира се с фрактура на костите на черепа. Много често парчета от черепа травмират кората на главния мозък, което води до сериозни и често необратими последствия.

С уврежданията на всички отдели на мозъка се занимава невропатолог, към който пациентът се насочва след преглед от травматолог.

Също при подобни произшествия могат да се травмират костите на челюстта, на лицето – в този случай е необходима помощ на лицево-челюстен хирург. При увреждане на очите човек задължително трябва да бъде прегледан от офталмолог.

Първа помощ при травма без усложнения

При стандартна битова травма без усложнения – без загуба на съзнание, повръщане, фрактура на костите и т.н., на мястото на фрактурата е необходимо да се сложи студен компрес, който ще намали болката и ще преустанови процесът на образуване на хематоми. И лесно може да се направи от подръчни средства:

• Лед от хладилника, завит в плат, тъй като ледът не трябва да се слага непосредствено на кожата, доколкото това може да предизвика спазъм на съдовете;
• Бутилка студена вода, ако температурата е много ниска – по-добре е също да я увиете в плат;
• Кърпа, намокрена в студа вода;

Ако има разкъсване на меки тъкани, раната се промива, обработва с антисептик – хлорхексидин, медицински спирт, кислородна вода. По краищата раната може да се намаже с йод. След това на увреденото място се поставя чиста превръзка.

Ако кръвта е трудно да се спре, превръзката трябва да бъде притискаща. В този случай, ако първата напълно се пропие с кръв, не трябва да се сваля, тъй като това може да усили кръвотечението – следващата просто я поставете отгоре.

Опасни симптоми на травми на главата

Околните трябва да знаят опасните симптоми, които съпровождат сериозни увреждания на главния мозък, като сред тях са:

• Загуба на съзнание;
• Повръщане;
• Загуба на паметта за кратък период – например, човек не може да си спомни как се е случила самата травма;
• Световъртеж, дезориентация

Първа помощ при травми на главата – най-важното е да не се вреди
4.4 (88%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2016 08:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи