Първият час от живота на детето е съдбовен за цялото му бъдеще

Мария
Написана от Мария април 28, 2016 13:20

Първият час от живота на детето е съдбовен за цялото му бъдеще

Първият час от живота на детето силно се подценява и от лекари, и от родители. Родителите просто не знаят, че от първия час след раждането на бебето зависят и неговите отношения с майката, и неговото усещане за безопасност до края на живота му.

Какъв трябва да бъде първият час от живота на детето, за да порасне то като уверен в себе си и успешен човек?

Първите минути след раждането

Това са най-важните минути за майката и за детето. В тези минути трябва да се състои първият контакт между майката и бебето. Той определя и техните отношения за цял живот.

За майката това общуване е важно, за да се пробудят нейните майчински инстинкти. За бебето – защото в тези минути то запечатва образът на майката, това явление се нарича импринтинг – от английски запечатване, печатане.

За новороденото първият контакт с майката е важен, за да сформира чувство да изпитва привързаност и да обича.

Какво е това импринтиг на новороденото?

Когато детето се ражда, неговата нервна система и множество други системи още не са сформирали напълно. Затова човека се отнася към незрелородените. И имено затова първите минути и часове от живота на детето учените почти не са изследвали.

Но целият проблем е в това, че именно в тези първи часове се формират отношенията на майката и детето за целия му живот. При майката първият контакт с детето формира нейния майчински инстинкт, а у детето усещане за безопасност в този нов за него свят.

Импринтингът за детето, което едва се е родило, е способността да запомня, отпечатва в паметта си отличителните черти на хората и явленията, които вижда.

Затова е изключително важно за детето в първия час след раждането да види своята майка. Според изследванията в началните моменти от живота си бебето много добре различава и запечатва предметите, които се намират на разстояние 25 см от неговите очи.

Именно това е разстоянието, при което майката държи бебето в ръцете си по време на кърмене. Това откритие – импринтингът, е открито от Конрад Лоренц, австрийски физиолог и Нобелов лауреат, който го изследвал при животните и го използвал и при човек през далечната 1935-та година.

Лоренц установил т.нар. чувствителен период през първите 24 часа от живота на новородените, през които детето устойчива връзка със своята майка и да запечата нейния образ пред очите си.

А без контакт това е невъзможно. Ако такъв няма, много трудно детето формира усещане за безопасност от околния свят. То може да израсне неспокойно и слабо.

И обратно, ако се даде възможност на майката и на детето да общуват в първите дни след раждането, последното израства уверено в себе си и е способно да обича.

Неговото отношение към майката през целия му живот ще бъде положително и взаимно, защото у майката в тези първи дни се формира майчински инстинкт.

Първият час от живота на детето и неговото влияние върху бъдещият живот

Това време от живота на бебето трябва да се състои от няколко фази, които са в строга последователност. Тези стадии не могат да се прескачат, тъй като няма да настъпи пълноценен импринтинг.

Ако раждането е естествено и в първия час бебето остане до нея, всички процеси на връзка между майката и детето протичат естествено, и не е нужно изкуствено да се регулират.

Първият час от живота на детето е съдбовен за цялото му бъдеще
4.5 (90.48%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 28, 2016 13:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи