Пъстърва

Мария
Написана от Мария януари 21, 2015 19:44

Пъстърва

Акценти:

  • Пъстърва
  • Полезни свойства
  • Хранителна стойност
  • Съдържание на пиридоксин /витамин В6/

Свързани:

Пъстървата принадлежи към клас Лъчеперки, семейство Пъстървови. Тялото ѝ е издължено, леко странично сплескано и е покрито с малки люспи. Характерна особеност на тази риба, че приема цветът на местообитанието си.

Такава особеност имат и рибите от семейство Плосковидни. Гръбната перка на пъстървата е къса и наподобява добре изразена странична линия.

Мъжките се отличават от женските по големите размери на главата и броя на зъбите. Обикновената дължина на пъстървата е 40-50 см, а теглото ѝ е 1 кг.

Тази риба обитава реки, поточета, ручеи, особено обича горните течения на реките, където водата е хладна през цялата година. Най-подходящи за пъстървата са бързите води, богати на кислород, с достатъчно места за укриване.

Предпочитат дъното на потока или реката да е твърдо, скалисто или каменно.

Пъстървата хвърля хайвера си направо на дъното на реката, където изразява с опашката си изравя дупка. Хвърленият хайвер почти веднага се опложда от мъжкия, след което женската заравя „гнездото“. А след 6 седмици от хайвера започват да се появяват малки рибки.

Пъстървата обикновено се крие в дълбочините, ямите и в сянката на водните растения. Това е много плаха и предпазлива риба.
В България е разпространена предимно Балканската пъстърва.

Цветът на месото на тази риба е различен и варира обикновено между бял, жълтеникав и розов. Най-вероятно това зависи от начина на хранене на рибата.

Пъстървовото месо съдържа много витамини /А, D, В12/ и незаменими аминокиселини. Пъстървата е доста мазна риба, поради това най-вкусна е, когато е приготвена на грил.

При избор филе или месо от тази риба е важно да се знае, че то не притежава типичната изразена миризма на риба. Освен това качественото пъстървово месо с крехка и еластична структура.

Хранителна стойност

Според базата данни на аграрното министерство на САЩ /USDA/ в 100 грама пъстърва се съдържат:

• Вода – 71.87 грама;
• Белтъчини – 20.48 грама;
• Мазнини – 3.46 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Минерални соли – 1.31 грама;
• Калоричност – средно около 119 килокалории;

Макроелементи

• Калий – 481 мг;
• Калций – 67 мг;
• Магнезий – 31 мг;
• Натрий – 39 мг;
• Фосфор – 271 мг;

Полезни свойства на месото на пъстърва

Пъстървото месо способства за понижаване на нивата на холестерола в организма на човека, подпомага функциите на главния мозък, способства за укрепването на невроните и артериите и затова се препоръчва при сърдечни заболявания, особено при исхемична болест на сърцето, а също и при Алцхаймер.

А витамин В6, съдържащ се в пъстървата, е изключително необходим за запазването на женското здраве, тъй като съществено подобрява състоянието при предменструален синдром, бременност и менопауза.

Съединението пиридоксин /една от формите на витамин В6/ предотвратява някои форми на рак и стимулира обмяната на веществата. Мъжете, които редовно консумират пъстърва много по-рядко страдат от безплодие, поради наличието на селен в тази риба /този минерал увеличава подвижността на сперматозоидите/.

Освен това селенът е много силен антиоксидант и предпазва от увреждащото действие на свободните радикали, забавяйки процесите на стареене.

Поради високото съдържание на витамини и микроелементи /такива като В1, В2, В6, В12, РР, А, Е, D, магнезий, фосфор и фолиева киселина/ консумацията на месо от пъстърва стимулира кръвотворния процес, предотвратява образуването на тромби, активира процесите на обмяна на веществата, отразява се благоприятно на функцията на черния дроб, нервната храносмилателната и имунната система.

Пъстърва
4.5 (90.16%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 21, 2015 19:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи