Пелагра – когато дефицитът на витамини се превърне в сериозна заплаха

Мария
Написана от Мария април 9, 2016 01:23

Пелагра – когато дефицитът на витамини се превърне в сериозна заплаха

Акценти:

  • Профилактични мерки - оздравяване
  • Витамини от група В - профилактика
  • Клинична картина - резултати

Свързани:

Така се нарича една от най-тежките видове авитаминоза, при която организмът получава в недостатъчно количество белтъци, витамини от група В и аминокиселината триптофан.

У нас пелагра наричат болестта на трите Д-та – деменция, дерматит, диария. Но в англоезичните справочници се добавя и още д – death или смърт.

В миналото лекарите са смятали пелаграта за инфекциозно заболяване, тъй като е било разпространено сред хора, живеещи в изолирани групи – детски домове, психиатрични клиники, затвори, и се обостряла през пролетно-летния период.

Но, провеждайки изследвания върху това заболяване, те забелязали, че нито лекарите, нито обслужващият персонал се разболявали.

Този факт накарал лекарите да преразгледат своите възгледи и да търсят причината в особеностите на храненето на пациентите. И скоро след това било открито вещество, способно да се справи с болестта – pellagra prevention factor или РР.

Основната причина за възникване на заболяването е дефицит в организма на витамини от група В, който може да бъде предизвикан от следните фактори:

  1. Оскъдно небалансирано хранене – именно поради тази причина ендемични взривове на заболяването се наблюдават по време на войни, глад, стихийни бедствия.
  2. Заболявания на храносмилателната система – патологии като язва, гастрит, гастроентерит могат да предизвикат нарушение на усвояването на витамини.
  3. Алкохолизъм – при определен стадий на това заболяване възникват необратими изменения във функцията на черния дроб.
  4. Образуване на карцином – това злокачествено новообразувание не позволява пълноценно усвояване на витамините.
  5. Преумора и постоянен стрес;

Симптоми

При пелагра се нарушава функционалността на няколко системи на организма, поради тази причина и симптомите ѝ са разнообразни и зависят от стадия на болестта.

Дерматологични – на откритите участъци от кожата и в местата, подложени на механично триене, се образуват зачервявания, напомнящи на слънчеви изгаряния.

След известно време променят цвета си на тъмно-червен или кафяв. Тези лезии винаги са симетрични по крайниците и имат форма на пеперуда по лицето.

Гастроентерологични – малки язви в устната кухина, повишено отделяне на слюнка, ярък цвят на езика. Освен това болният усеща гадене и отслабване на апетита.

Често го безпокоят дискомфорт при преглъщане и течни изпражнения с гнилостна миризма. Изследванията показват изменения по лигавицата на стомашно-чревния тракт и малки язви по стените на органите.

Неврологични – безсъние, раздразнителност, астеничен синдром, депресия.

В заключителния стадий на заболяването се открива деменция – придобито слабоумие, съпровождащо се със замъгляване на съзнанието, психоза и халюцинации. Често се наблюдава повишен мускулен тонус, неконтролируеми рефлекси.

Заболяването може да продължи с години, ту затихвайки, ту обостряйки се с нова сила. Но най-опасната форма на заболяването е острата пелагра.

Проявява се с внезапен пристъп, който се засяга централната нервна система.

Същевременно човек започва да повръща, появява се диария, отоци, конвулсии, а кожни могат да отсъстват или да бъдат слабо изразени. Заради бързото протичане и нехарактерната симптоматика такива болни рядко биват спасявани.

Пелаграта се диагностицира въз основа на клиничната картина и резултатите от изследване на кръв и урина. Трудностите с нейното откриване и идентификацията се дължат по-скоро на факта, че заболяването се среща рядко в България.

Пелагра – лечение и профилактични мерки

Терапията се провежда в стационарни условия и зависи от етапа на заболяването. Ако се започне навреме, то шансовете за пълно оздравяване на пациента са големи.

Пелагра – когато дефицитът на витамини се превърне в сериозна заплаха
4.5 (90.45%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 9, 2016 01:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи