Перикардит

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2014 17:27

Перикардит

Акценти:

  • Какъв е характера на болезненото усещане, дължащо се на перикардит?
  • Прави ли се лесно разлика между перикардната болка и тази, която се усеща при настъпване на инфаркт?
  • Какво лечение се назначава при по-тежките случаи на перикардит?

Свързани:

Описание

Перикардит представлява подуване и възпаление на перикарда – външната тънка серозна, подобна на мембрана, обвивка на сърцето.

Заболяването предизвиква появата на болезнени усещания в гърдите, понякога и други симптоми. Те се появяват поради триенето на раздразнените слоеве на перикарда.

Заболяването обикновено започва внезапно, но не трае дълго, проявява се острата му форма. Когато симптомите се развиват по-плавно или са постоянни, то се счита за хронично.

Повечето случаи са леки и обикновено настъпва подобрение от само себе си. Лечението на най-тежките случаи се извършва чрез лекарствена терапия и много рядко чрез хирургия.

Ранното поставяне на диагноза и своевременното лечение спомага за намаляване на риска от развитие на дългосрочни усложнения от заболяването.

Какви са симптомите?

Острата форма на клиничното състояние обикновено продължава не повече от няколко седмици и най-характерният ѝ симптом е остра, пронизваща болка в гърдите зад гръдната кост или лявата страна на гръдния кош.

Въпреки това, някои от засегнатите описват болката като тъп, болезнен натиск с изменяща се интензивност.

Болезненото усещане може да започне първоначално от лявото рамо или шията и се засилва при лягане, кашляне или дълбоко вдишване.

Понякога трудно може да се направи разграничение между перикардната болка и тази, която се усеща при настъпване на инфаркт.

Хроничната форма на заболяването обикновено е свързана с хронично възпаление и може да стане причина за събиране на течност около сърцето /перикардна ефузия/.

Най-характерната клинична изява е също болка в гърдите.

Други възможни изяви на заболяването са:

• Недостиг на въздух, когато засегнатият е в полегнало положение;
• Сърцебиене;
• Субфебрилна температура;
• Генерализирано усещане за слабост, умора или гадене;
• Кашлица;
• Подуване на корема или на краката;

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Ако почувствате болки в гърдите, които никога досега не сте изпитвали, потърсете лекарска помощ незабавно.

Много от клиничните изяви на възпалението на перикарда са сходни с тези на други сърдечни и белодробни заболявания.

И затова колкото по-бързо бъдете прегледани и изследвани, толкова по-скоро ще ви бъде поставена правилна диагноза и при необходимост ще започне адекватно лечение.

Например, въпреки че причина за пронизваща болка в гърдите може да бъде перикардит, е много вероятно първоначално да се дължи на инфаркт или поява на кръвен съсирек в белите дробове /белодробна емболия/.

Лечение на перикардит

Когато случаят е лек, пациентът се възстановява от само себе си, без да е необходимо лечение. А при по-тежките обикновено се прилага медикаментозно лечение.

Лекарства

За намаляване на възпалението и отока се предписват болкоуспокояващи като аспирин или ибупрофен, от които пациентите се повлияват много добре. Симптомите трябва да започнат да отшумяват след около ден. И за повечето засегнати приемането на тези лекарства е единственото лечение, което е необходимо.

Ако пациентите не се почувстват по-добре след около ден, лекарите изписват силни болкоуспокояващи, които се отпускат с рецепта като колхицин.

Това лекарство се използва за ограничаване на възпалителните процеси в тялото и може да се предписва при острата форма на заболяването, така и при повтарящи се симптоми.

Въпреки това лекарството не е безопасно за хора с определени предварително съществуващи здравословни проблеми като например чернодробни или бъбречни заболявания.

Лекуващият лекар предварително проверява медицинската история на пациента, преди да предпише колхицин.

Ако пациентите не се повлияят от болкоуспокояващите и колхицина или симптомите на заболяването се повтарят, лекарите предписват кортикостероиди като преднизон.

Перикардит
4.5 (90.43%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2014 17:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи