Пескетарианство е начин на живот, при който към вегетарианската диета се добавят морски дарове.

Пескетарианците, още и песко-вегетарианци, се хранят със сладководни и морски риби, миди и други морски дарове в допълнение към плодове, зеленчуци, зърнени, яйца и млечни продукти.

Към този момент е неизвестно колко хора се придържат към тази диета, но интересът към нея нараства.

Съчетанието на известните ползи от вегетарианския начин на живот с доказаните полезни свойства на омега-3 мастните киселини обещава крепко здраве и дълголетие.

Какво представлява пескетарианството?

Пескетарианската диета е подобна на средиземноморската, при която основно се яде растителна храна и риба, основен източник на белтък.

Както и средиземноморската диета, здравословната пескетарианска диета се състои от голямо количество плодове и зеленчуци, пълнозърнести, ядки и бобови.

Този хранителен режим е доста гъвкав.

Освен това повечето пескетарианци, също както и вегетарианците, оставят в менюто си млечните продукти и яйцата.

Предимствата на пескетарианството са, че този начин на хранене много рядко предизвиква дефицит на каквито и да е нутриенти.

При спиране на месото, но когато се ядат яйца, риба и морски дарове, млечнокисели продукти, пескетарианците винаги получават достатъчно белтък, витамин В12, желязо и цинк.

Месото е трудна за усвояване храна от стомашно-чревния тракт.

Рибата и морските дарове се смятат за по-леки и с по-лесни за усвояване белтъчини.

Същевременно протеините са също така пълноценни по аминокиселинен състав, както и белтъците на месото.

При пескетарианство човек рядко получава повече наситени мазнини, отколкото трябва.

А това се случва доста често от ядене на месо.

Морските дарове са богати на различни хранителни вещества и се отличават с ниско съдържание на наситени мазнини.

Например, мидите и стридите съдържат голямо количество минерали.

Стридите се смятат за най-богата на цинк храна на планетата, като една порция от 120 грама осигурява приблизително 7 дневни дози цинк.

Мидите са богати на желязо и са отлично гориво за антиоксидантната система на организма.

Калмарите и скаридите са питателни, но съдържат голямо количество холестерол и затова трябва да се консумират умерено.

Много хора избират пескетарианството, за да максимизират употребата на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в мазната риба, например, сьомга, пъстърва, сардина и скумрия.

2 порции мазна риба седмично помагат за поддържане на добро съотношение между омега-3 и омега-6.

Този режим на хранене е подходящ за почти всички хора, особено след 45-50 години.

Пескетарианството е особено полезно за хора със сърдечно-съдови заболявания и със захарен диабет.

Към другите хранителни преимущества на рибата и морските дарове е витамин Д, съдържащ се в мазната риба и калций, който можем да си набави от аншоа.

Полза за здравето

Съществуват сериозни доказателства, че пескетарианството благоприятно влияе на хронични заболявания.

Изследване от 2013 г. показва, че смъртността сред пескетарианците e по-ниска, в сравнение с тези, които ядат храни от животински произход.

Друго изследване показва, че при пескетарианците нивата на лошия холестерол и на кръвното са по-ниски.

Към потенциалните предимства на този хранителен режим са по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, деменция, депресия.

И по-ниски показатели на диабет тип 2 и рак.

Твърде много риба?

Опасенията за свързани с наличието на живак в рибата, което в съчетание с проблемите на околната среда поставя под съмнение ползата от подобна диета.

Някои изследвания показват, че ползите от рибата превишават вредата.