Петнист тиф

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2015 20:13

Петнист тиф

Акценти:

  • Петнист тиф
  • Симптоми
  • Лечение
  • Профилактика

Свързани:

Петнистият тиф е заболяване от инфекциозен характер. В медицината се различават две форми на заболяването – ендемичен и епидемичен.
Петнистият тиф от ендемичния тип е разпространен в регионите от света с топъл климат.

Тази форма на заболяването се причинява от рикетсии от вида Rickettsia mooseri.

Огнищата на ендемичния тип обикновено избухват през летните месеци. Заболяването се разпространява предимно в селски райони и се отнася към зоонозите, тъй като се предава чрез ухапване от бълхи, които обитават козината на плъховете. Този тип тиф протича по-леко за разлика от епидемичната форма.

Епидемичният петнист тиф се проявява през зимните месеци и по време на военни действия, по-правилно е да се каже, когато гъстотата на обитаване на населението надхвърли социалните норми и не се осигуряват минимално санитарно-хигиенните условия.

Тоест увеличават се случаите на педикулоза, тоест на въшки.

Причинител на този тип петнист тиф е Rickettsia prowazekii, която се съхранява в изсушено състояние, в изпражненията на въшките, на спалното и на долното бельо.

Но много бързо тази рикетския загива от въздействието върху нея на различни дезинфекциращи разтвори, като фенол, лизол и формалин. Инфекцията на епидемичната форма на заболяването се предава чрез телесната въшка, но понякога и чрез главовата.

Заразяването се осъществява по време на разчесването на мястото на ухапването, при което човекът втрива във вече увредената кожа изпражненията на въшката, в които се съдържат и рикетсиите.

Какви са симптомите?

Към основната симптоматика на петнистия тиф се отнасят – рязкото и силно повишаване на телесната температура, обикновено до около 40 градуса по Целзий, фебрилното състояние, проявления на интоксикация на организма, леко петнист обрив с розов оттенък по цялото тяло.

При това заболяване се развива хиперемия на лицето, шията, горната част на гърдите и конюнктивата.

Болният от тази форма на тиф може да се оплаква от болки по цялото тяло, непреминаващо главоболие, безсъние и често повтарящо се виене на свят. При това заболяване човек загубва апетит.

3-4 дни след началото на болестта е възможно с помощта на палпация да се установи увеличаване на размерите на далака и черния дроб на болния.

Също така може да се наблюдава еуфорично състояние на пациента, възбуждане на нервната му система, възможно е и бълнуване, могат да се проявят , както зрителни, така и слухови и обонятелни нарушения.

Към важните и характерни симптоми на петнистия тиф се отнасят и проявленията, които могат да се наблюдават на вече 4-ти 5-ти ден от началото на заболяването – симптом на Киари-Авцин – поява на червени петна в гънките на конюнктивата и лигавиците на устата и езика.

Към 6-тия ден се появява розеоло-петехиален обрив. Основните зони на локализация на обрива са вътрешната бедрена повърхност, лактите и страничната част на торса. Към десетия ден обривът изчезва и започва оздравяването.

Лечение на петнист тиф

Първото, което е необходимо да се предприеме за лечение на болен от това заболяване, е да бъде хоспитализиран.

След това за пациента се назначава индивидуален курс на лечение с антибиотици – предимно такива от тетрациклиновата група, но в случаите на индивидуална непоносимост към тези препарати, се назначават лекарства от групата на хлорамфеникола.

Профилактика

Превенцията на това заболяване се състои във всички методи за борба с педикулозата, като основният способ за това си остава спазването на санитарно-хигиенните правила.

Също към методите за предотвратяване на петнистия тиф могат да се отнасят и ваксинацията на населението и дератизацията или борба с плъховете, тоест превенция на ендемичната форма на заболяването.

Петнист тиф
4.5 (89.82%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2015 20:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи