Петниста треска на Скалистите планини

Мария
Написана от Мария февруари 13, 2015 09:50

Петниста треска на Скалистите планини

Акценти:

  • Петниста треска на Скалистите планини
  • Симптоми
  • Причинител
  • Лечение

Свързани:

Петнистата треска на Скалистите планини /други названия – планинска треска, кърлежов тиф, Американска кърлежова рикетсиоза, тифомаларийна треска / представлява остро рикетсиозно природно-огнищно заболяване, характеризиращо се с ремитентна треска, тоест с периоди на покачване и нормализиране на телесната температура, със засягане нервната и кръвоносната система, с разпространен макулопапулозен и хеморагичен обрив.

Петнистата треска на Скалистите планини е отдавна известна в САЩ. През 1899 г. за първи път е описана като остра инфекциозна фебрилна заболяване с петехиална или пурпурна екзантема и е отделена от другите групи заболявания.

През 1906 г. учените са успели да докажат, че причинителят на тази петниста треска се предава чрез ухапване от иксодови кърлежи, а през 1909 г. е изолиран причинителят в кръвта на болни хора и маймуни, а също и в кърлежи.

През 1919 г. причинителят на това заболяване е проучен подробно, като е установена неговата способност към вътреядрено паразитиране, тоест в клетъчното ядро. А през 1925-41 г. е разработена и ваксина срещу това заболяване.

Етиология и епидемиология

Причинителят на петнистата треска на Скалистите планини се отнася към подрод Дерматоцентоксенус, род Рикетсия, семейство Rickettsiaceae.

По своите антигенни свойства той е близък с другите видове рикетсии, като се отличава от тях по способността си да се размножава вътреклетъчно и по характерната си антигенна структура.

При нагряване до 50 градуса по Целзий и повече и въздействие на дезинфекциращи препарати загива след няколко минути.

Петнистата треска на Скалистите планини се отнася към кърлежовите зоонозни рикетсиози с природно-огнищно разпространение, преносителите на рикетсиите в природата са 14 вида иксодови кърлежи.

Освен това членестоги носители на този вид рикетсии са гризачи /полевки, диви зайци, лалугери, зайки/ и някои домашни животни /кучета, говеда, овце и др./

Бактериите Rickettsia се откриват през всички мобилни фази на развитие на кърлежите. Но се съдържат и в яйцата, снесени от заразена женска, което свидетелства и за трансовариалното предаване на този вид рикетсии.

Заразяването на човека с петнистата треска на Скалистите планини се осъществява в резултат на ухапване и кръвосмучене на инфектирани с рикетсии кърлежи и по-рядко чрез втриване на инфектирани женски в тъканите на кожата при чесане.

Най-голяма заболеваемост се регистрира сред селското население, а също сред хората, чиято професия е свързана с гората /ловци, геолози, лесовъди/. В тропическите страни предаването на инфекцията на хора е целогодишно с лек спад по време на дъждовните периоди.

В страните в умерения климатичен пояс се наблюдава пролетно-лятна сезонност, съвпадаща с периода на максимална активност на кърлежите. Заболеваемостта е със случаен характер. При оздравелите се изгражда постоянен имунитет.

Природни огнища на петнистата треска на Скалистите планини са известни само на Американския континент – САЩ, Канада, Мексико, Панама, Бразилия, Колумбия.

Клинична картина

Заболяването протича вариабилно като се наблюдават скрити, леки, умерени, тежки и мълниеносни форми на заболяването. Най-често инфекцията протича в среднотежка и тежка форма.

Инкубационният период продължава от 2 до 14 дни, средно 6-7 дни. Заболяването обикновено започва остро – болният усеща втрисане, бързо покачване на телесната температура до 38-41 градуса по Целзий, интензивно главоболие, а също и с болки в ставите и мускулите.

Лечение на петниста треска на Скалистите планини

Болните се подлагат на комплексна терапия. Лечението, както и при другите рикетсиози, се заключава в назначаването на венозен или перорален прием на тетрациклиновите производни в продължение на целия фебрилния период и 2 дни на апирексия.

Петниста треска на Скалистите планини
4.5 (89.64%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 13, 2015 09:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи