Пикочна киселина в кръвта – опасно състояние

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 20:04

Пикочна киселина в кръвта – опасно състояние

Акценти:

  • Високи нива на пикочна киселина
  • Промени в хранителния режим
  • Референтни показатели

Свързани:

Повишеното съдържание на пикочна киселина в кръвта, така наречената хиперурикемия, може да увеличи риска от развитие на подагра и бъбречна недостатъчност.

Ако се приложат различни методи, за да се понижи концентрацията на пикочна киселина в кръвта, то е възможно предотвратяване влошаването на ситуацията и избягване на сериозни усложнения.

Пикочната киселина е вещество, което присъства в организма, тъй като се образува като метаболит, когато храносмилателната система разгражда пурините. На пурини са богати такива храни като черен дроб, хамсия, скумрия, зрял боб и бира.

Най-често пикочната киселина се разтваря в кръвта и постъпва в бъбреците, откъдето се извежда с урината.

Понякога съдържанието на пикочна киселина в кръвта може да се повиши, ако организмът не може да я изведе с урината или ако тялото преработва твърде много пикочна киселина. Това анормално състояние известно като хиперурикемия – повишено съдържание на пикочна киселина.

Нормалното ниво на пикочна киселина варира в пределите от 3,0 до 7,0 мг/дл, а при тези, които страдат от хиперурикемия, този показател надвишава 7,0 мг/дл.Такова високо съдържание на пикочна киселина в кръвта изисква медицинско наблюдение и лечение, за да се понижи нивото на пикочната киселина до нормалното.

Усложнения, поради високото съдържание на пикочна киселина в кръвта

Едно от най-разпространените усложнения на хиперурикемията е подаграта. Това възпаление на ставите или артрит, който предизвиква значителни болезнени усещания и те могат да станат причина за нетрудоспособност.

Хипеурикемията повишава риска от развитие на подагра, тъй като пикочната киселина се натрупва в кръвта, като предизвиква формирането на микроскопични кристали в ставите.

Тези кристали могат да проникнат в синовиналната капсула и да предизвикат болка, когато по време на движение вътре в ставата има триене.

Първият признак на подаграта – това е болка и възпаление на големият пръст на крака. Но това заболяване може да засегне и други части на тялото, сред които глезените, петите, китките, раменете, таза и гръбначния стълб.

Поради хиперурикемията също може да започне натрупване на токсични метаболитни вещества в бъбреците.

Поради това хроничната хиперурикемия може да предизвика бъбречна недостатъчност. Ако такова опасно състояние се развие поради повишено съдържание на пикочна киселина, единственият начин на лечение е диализа или бъбречна трансплантация.

Как се понижава концентрацията на пикочна киселина в кръвта?

Ако са ви установили хиперурикемия, лекарят ще ви назначи лечение. То ще бъде насочено към намаляване на болките с помощта на противовъзпалителни препарати. А също и за отстраняване на причината, в резултат на която е започнало натрупване на пикочна киселина.

Тъй като повишените нива на пикочната киселина може да предизвикат подагра и да се повиши риска от образуване на камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност, е много важно съчетаването на медикаментозното лечение и общи мерки, имащи за цел поддържане на нормални концентрации на пикочна киселина.

Важни препоръки, които е нужно да следвате, ако нивата на пикочна киселина в кръвта се повиши:

• Избягвайте храни, богати на пурини – месните субпродукти, такива като черен дроб, друго животинско месо, а също и аншоа, съдържат големи количества пурини. Освен това, алкохолните напитки, сиропите, богати на фруктоза, рафинираните въглехидрати също усилват образуването на пурини. Намаляване консумацията на тези храни, може да понижи концентрацията на пурини.

• Пийте много течности – течностите, особено водата стимулират образуването и отделянето на урина, по този начин, се изхвърлят и по-големи количества пикочна киселина от организма.

Пикочна киселина в кръвта – опасно състояние
4.5 (90%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 20:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи