Пирексия

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2014 00:16

Пирексия

Акценти:

  • Изменя ли се телесната температура при промяна на метеорологичното време?
  • Развива ли се пирексия без съпътващи симптоми?
  • Налага ли се понякога приемането на два медикамента за свалянето на температурата?
  • Защо аспиринът не е най-доброто средство за лечение на пирексия?

Свързани:

Описание

Треска, също наричана и пирексия представлява по-висока от нормалната телесна температура. Представлява симптом, който може да бъде причинен от различни заболявания.

Всеки от нас е преживявал втрисането или изтощението, които фебрилитетът предизвиква. Температурата на тялото се повишава като реакция на инфекция с вируса на грипа или възпаление, дължащо се на тъканно увреждане или болест.

Въпреки това причините за повишаването на телесната температура могат да бъдат най-различни например лекарства, отрови, злокачествено образувание, излагане на топлина, наранявания или аномалии на мозъка или заболявания на ендокринната система.

Рядко се развива треска без съпътстващи симптоми. Често е придружена от конкретни оплаквания, които могат да спомогнат за идентифициране на болестта, която предизвиква повишаването на телесната температура. Това ще спомогне и на лекаря да прецени кое лечение е най-подходящо.

Нормалната телесна температура може да варира и при всеки човек е различна и може да се променя в зависимост от частта от денонощието, в което се измерва и дори от метеорологичното време.

Какви са причините?

• Вируси – заболявания, причинени от инфекции с вируси са сред най-честите причини за пирексия при възрастни. Съпътстващите симптоми при подобни инфекции могат да бъдат хрема, болки в гърлото, кашлица, дрезгав глас и мускулни болки.

Вирусните инфекции могат да причинят диария, повръщане или разстройване на стомаха. В мнозинството от случаите вирусните заболявания са самоограничаващи се и състояние ви ще се подобри след няколко дни.

Симптомите се контролират с назални деконгестанти и лекарства против хрема. Ако се появи диария или повръщане трябва да пиете много течности. Но е по-добре да се пият спортни напитки, тъй като те съдържат захар и соли, които също се изхвърлят при диарията и повръщането.

Грипният вирус е сред основните причини за смърт и тежки заболявания при хора в напреднала възраст. Характерните клинични изяви на този вид вирусни инфекции са главоболие, болки в мускулите и ставите, както и характерните за другите вируси симптоми, включително и треска.

• Бактериални инфекции –могат да засегнат почти всяка система и орган на тялото и се лекуват с антибиотици. Инфекциите на долните и горните дихателни пътища, както и на мозъка, в повечето случаи водят до повишаване на телесната температура.

Лечение на пирексия

Диагнозата треска можете да си поставите и сами като си поставите термометър в ректума, където се смята, че температурата е най-висока и ако термометърът покаже на 38 градуса по Целзий, то тогава вие имате треска.

Съществуват няколко начина за сваляне на температурата. С ибупрофен или парацетамол температурата може да бъде понижена. И двете лекарства спомагат за контролиране на болката и понижаване на температурата. С редуването на дози от двете лекарства ще предотвратите предозиране на едното лекарство. 

В някои случаи ще наложи едновременното приемане и на двата медикамента, за да бъде спряно повишаването на температурата. Прилагането на хладни компреси върху лицето и хладните бани ще спомогнат за понижаването на температурата. Също така приемането на хладни течности през устата ще ви рехидратира и ще ви охлади.

Аспиринът не е най-доброто средство за сваляне на температурата, тъй като може да бъде токсичен в големи дози при възрастни, а при деца е абсолютно противопоказен. А ибупрофенът влияе на хипоталамуса, като той спира да повишава температурата на тялото. Той се предлага в 200 мг. таблетки, като дозата е 1-2 таблетки на всеки 4 часа.

Пирексия
4.5 (89.21%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2014 00:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи