Плажен обяд – какви храни „преживяват“ жегата и слънцето

Мария
Написана от Мария юни 27, 2015 14:55

Плажен обяд – какви храни „преживяват“ жегата и слънцето

Как да обядваме на плажа и да не се озовем след това в болница с отравяне?

Слънцето, чистият въздух и водата „събуждат“ апетита с невероятна сила и затова са малко тези, които отиват на плаж без провизии. Какво можете да вземете със себе си, за да не запомните почивката си с промиване на стомаха и престой в инфекциозно отделение на болница.

Какво да ядете?

Основната храна, която вие планирате да вземете с вас на плажа, трябва да бъдат леки, вкусни, малки и ненатоварващи стомаха продукти.

Можете да вземете плодове и зеленчуци. Най-важното е те да бъдат цели, да не са започнали да загниват и да са добре измити, препоръчва специалисти по инфекциозни заболявания. От месните продукти е най-добре да се откажете.

Но все пак не можете да си представите престоя на плажа без тях, то тогава е препоръчително да се спрете на сурово-пушени и сурово-веяни колбаси и консерви – в твърди опаковки. Най-важното е те да бъдат качествени.

В магазина обръщайте внимание на датата на производство на хранителните продукти, на температурния режим на съхранение, на състава. Опаковките на храните трябва да бъдат чисти и е важно тяхната цялост да не е нарушена.

Ако смятате да вземете консерви на плажа, следва да имате предвид, че трябва да ги изядете в максимално кратки срокове, след като сте ги отворили и не ги оставяйте на горещината.

Добре засищат ядките и сушените плодове. Най-добре е те предварително да бъдат измити и да оставени да изсъхнат, тъй като ако са влажни вероятността да започнат да загниват и да се развалят за няколко часа престой на високи температури, е много голяма.

Потенциално опасни:

• Развалящи се бързо храни, които е препоръчително да се държат в хладилник – месни, рибни и сладкарски изделия – торти, сладкиши, баклави, и кулинария – готови ястия от типа на салатите, пържоли и така нататък.

• Сладка и конфитюри – те са много по-различни от консервите, тъй като се правят по различна технология. Но има и такива в буркани, които са със срок на годност от порядъка на 2-3 години.

Важно е да се отбележи, че след като стъкленият буркан бъде отворен и бъде оставен в горещината, конфитюрът или сладкото може да се развали за няколко часа. Затова трябва да бъдете внимателни с тези продукти.

Какво да пиете?

Оптималната напитка при горещо време е вода, която да не е газирана. Отлично освежават и осигуряват бодрост билковите чайове, сред които са и зеленият и черният, а също и сокове с ниско съдържание на захар. Но от домашните компоти и плодови напитки е препоръчително да се откажете. След около 3 часа те вкисват и се превръщат в каша.

Желателно е да се въздържате от пиене на кафе, тъй като кофеиновата напитка е с леко диуретичен ефект, а течностите са изключително необходими на организма при горещо време.

Алкохолът в комбинация с високите температури е взривоопасна смес,която неведнъж е довеждала до сериозни инциденти в курортната практика. За това е по-добре да забравим за пиенето на спиртни напитки на плажа.

В какво да опаковате?

Важно е и как съхранявате храна, посочват специалисти. Препоръчително е да не слагате хранителните продукти в целофан или пластмаса. Температурите извън опаковката ще бъде такава, каквато и вътре и дори по-висока.

За предпочитане са фолиото и амбалажната хартия. Тези средства за опаковане не позволяват силното нагряване на хранителните продукти, тъй като се произвеждат от такива материали, които осигуряват продължително запазване на температурата на съдържимото.

Плажен обяд – какви храни „преживяват“ жегата и слънцето
4.7 (93.57%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 27, 2015 14:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи