Плазмолифтинг за венци – какво може да лекува

Мария
Написана от Мария ноември 8, 2018 18:38

Плазмолифтинг за венци – какво може да лекува

Акценти:

 • Инфекции - източник
 • Пародонт - заболявания
 • Подвижност - зъб

Свързани:

Заболявания на венците заемат специфично място в практическата дейност на зъболекарите. Многобройни научни изследвания доказват тяхната роля във възникването на заболяванията на вътрешните органи и усложненията.

Зъболекарите отбелязват, че в повечето случаи лечението на възпалителни заболявания на венците е затруднено, въпреки комплексният подход и всички взети мерки.

Начините и методи на изследване постоянно се усъвършенстват, и една от новите съвременни технологии с повече перспективи е плазмолифтинг – инжекции със собствена плазма.

Инжекциите помагат

Под плазмолифтинг се разбират инжекции плазма с голямо съдържание на еритроцити в тъканите на венците. Плазмата се отделя от собствената тъкан на пациента, богата е на белтъчини, ензими и хормони, което способства за регенерация не само на мека, но дори и на костна тъкан.

Инжекциите с плазма отключват естествените процеси на регенерация – обновяване на клетки, синтез на колаген.

Наблюдават се и други полезни свойства и действия – инжекциите способстват за париране на възпалението, подхранват мека и костна тъкан с кислород, а също и спомагат за повишаване на местния имунитет.

Всички ефекти, които осигуряват инжекциите с плазма, и ще определят показанията. Практиката показва, че след няколко процедури се наблюдава съществено намаляване на кървенето на венците, подобрява се и техния цвят.

Това е първият класически признак на възпаление на венците. След курса инжекции при много пациенти се наблюдава подвижност на зъбите, която също е и симптом на сериозни заболявания.

Как протича процедурата?

При наличие на необходимо оборудване зъболекарят взема около 10 мл от кръвта на пациента. В центрофугата се отделя плазма, наситена с тромбоцити – елементи на кръвта.

Тогава зъболекарят въвежда плазмата, богата на тромбоцити, в тъканта на венеца или в мястото на поставяне на импланти, а за стимулация на растежа на костна тъкан – в алвеолата на извадения зъб и др.

Зъболекарите отбелязват, че ефектът от въвеждане на плазма може да се отбележи буквално веднага – подобрява се кръвообращението и обмяната на веществата в тъканите.

Зъболекари за процедурата

За разлика от много други процедури, които са свързани с инжекции, например, с хиалуронова киселина, ботокс, инжектирането на собствена плазма е безопасно. Използва се собствена кръв, следователно съвместимостта е 100%.

Тази процедура не предизвиква алергии, отхвърляне, не може да стане източник на инфекции, а точно обратното потиска я и предотвратява разпространението. Още едно предимство е фактът, че плазмолифтингът отлично се съчетава с други медикаментозни методи на лечение.

Инжекциите със собствена плазма позволяват да се постигнат следните ефекти:

 • Намаляване проявлението на неприятни усещания, сред които болка, парене, сърбеж във венците;
 • Стимулират се процесите на регенерация на тъканите, което е особено важно след хирургична интервенция, или пък пациентът известно време е страдал от хронична травма;
 • Отстраняване кървенето на венците, укрепване на кръвоносните съдове;
 • Увеличаване на шансовете за скорошно срастване на имплантите, като се понижава риска от отхвърляне, дори при съпътстващи заболявания;
 • Целенасочени инжекции на собствена плазма помагат за възстановяване на анатомията на венците. Подобен ефект може да се постигне при инжекции с хиалуронова киселина;
 • Постига се ограничаване на времето за заздравяване на алвеолата след усложнено или атипично вадене на зъб;
 • Подхранване на тъканите на венците, стимулация на кръвообращението и възстановяване на костната тъкан;
 • Намаляване подвижността на зъба, ако е свързана със заболявания на пародонта;

Но трябва да е ясно, че за лечение на някои заболявания на венците не е достатъчна една процедура.

Плазмолифтинг за венци – какво може да лекува
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 8, 2018 18:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи