Нежният вкус на плодовите желета е познат на всички нас от детството.

Малки и големи с удоволствие си го похапват, а и не само – предпочитат го и хората, повели битка с наднормените килограми.

Днес има огромно разнообразие от плодови желета по магазините – едноцветни и многослойни, с добавена на извара и мляко.

За съжаление, невинаги плодовите десерти по магазините са с натурален състав.

Обикновено рецептите включват оцветители, консерванти и овкусители.

Съвсем различно е домашното желе.

Каква са ползите за здравето от него?

Какви са ползите за здравето от плодовите желета?

В класическото домашно желе има 3 основни съставки – желиращо вещество, например, агар-агар, пектин или желатин, плодове и, най-накрая е захарта.

Много богато по състав.

В него се съдържат витамини, минерални вещества, органични киселини, дъбилни вещества, антоциани и др.

Въздействието на желето върху организма зависи от това какви плодове са включени в рецептата.

Например, вишнята положително влияе на сърдечно-съдовата система.

Използва се за профилактика на инфаркт, срещу високо кръвно, тромбози, стенокардия.

Освен това вишнята подобрява и чревната перисталтика, стимулира имунитета.

Но съжаление, в настоящия сезон трудно се намират вишни, а и по пазарите се откриват само около 20 дни в годината.

В сезона на ябълките не по-малко полезно е желето от ябълки.

Неслучайно ябълките се наричат природно лекарство.

Те спомагат за укрепване на капилярите и за намаляване на проницаемостта на стените на кръвоносните съдове, регулират функцията на ендокринната система и на сърдечния мускул.

Намаляват нивата на холестерола в кръвта, а също и спомагат за отделянето на излишните течности от организма и така предотвратяват отоците.

Не може да не се отбележи, че ябълките или по-точно растителните влакна, които съдържат, нормализират микрофлората, подобряват храносмилането и намаляват риска от запек.

Какво желиращо вещество да използваме в десерта?

• Пектин

Това е полизахарид, който се добива от плодове.

Представлява фино зърнест прах, който е бежов или светлокафяв на цвят, което зависи от плодовете, от които се добива.

Например, от ябълки и круши се получава по-светъл пектин, а при цитрусовите е обратно.

Попадайки във вода пектинът става като гъба, набухва и образува желева консистенция.

Днес се продават 3 групи пектин, сред които само високо- и нискометоксиметилирани.

Процесът на производство на вторите е доста по-сложен, затова и са на по-висока цена от първите.

Пектинът е много полезен за здравето.

Ускорява обмяната на веществата, намалява нивата на холестерол в кръвта, подпомага организма в отделянето на соли на тежки метали.

Освен това, пектинът подобрява чревната микрофлора и дори стимулира топенето на мазнините, което е особено важно за тези, които се борят с излишните килограми.

• Агар-агар

Също е желиращо вещество, добива се от кафяви и червени водорасли.

По магазините се предлага под формата на прах и тънки пластини.

Следва да се отбележи, че агар-агар е с уникален състав.

Съдържа голямо количество органични киселини, растителни влакна, минерали, белтъчини и витамини.

Особено много е йодът в желиращия компонент, което не се изненада, тъй като се прави от водорасли.

• Желатин

Най-разпространеното желиращо вещество.

Представлява кристален прах с кехлибарен цвят, добива се от рога и кости на едър рогат добитък.

Богат е на глутаминова и аспаргинова киселина, глицин, пролин, минерални вещества.

Благодарение на което желатинът въздейства положително на мозъка, помага при безсъние и раздразнение, нормализира психоемоционалното състояние.

Желатинът поглъща 6 пъти повече вода от собственото си тегло.

Освен това придава на желираните по-наситен вкус.