Плоскостъпие при възрастни – причини и лечение

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 18:09

Плоскостъпие при възрастни – причини и лечение

Акценти:

 • Плоскостъпие - присъда
 • Натоварвания - необходими
 • Активност - физическа

Свързани:

Що за проблем е това и какво да правим с него?

Плоскостъпието е прието да се смята за детски проблем, но може да се развие в зряла възраст. За причините за това и как се лекува това заболяване, ще ви разкажем в настоящата статия?

Какво е това?

Човешкото стъпало е устроено много мъдро – има естествени амортисьори, тоест нещо като пружини, помагащи им да извършват различни движения.

Стъпалата имат различна конструкция – 2 свода, които се подкрепят от свързочно-мускулен апарат, – напречен, който се намира под основата на пръстите, и продълговати – покрай стъпалото.

Благодарение на тях човек може да поддържа равновесие и плавно, без да се клати, да ходи. Но само си представете какви огромни натоварвания ежедневно издържат стъпалата, на които ги притиска теглото на тялото. Понякога нормалната структура и функции на стъпалата, поради някаква причина се нарушават.

Заради слабост на свръзките и мускулите на стъпалото, то може да започне да се деформира – сводовете става по-малки, стъпалото се удебелява, и се губи неговата най-важна функция – пружиниращата.

В този случай задачата на амортизиращата функция се поема от разположените над тях стави и от гръбнака, но тъй като те не са приспособени за това.

Започват с болки в краката, тежестта пада върху петите, започва да боли гърба.

Обърнете внимание, ако бързо се уморявате при ходене, изпитвате болезнени усещания не само в стъпалата, но и в кръста, бедрата, коленете, ако ви се обаждат коленете, в края на деня се появява подуване, забелязали сте, че краката са ви станали по-големи – напълно е възможно да сте развили плоскостъпие.

В този случай трябва да се обърнете към ортопед.

Плоскостъпието е напречно или надлъжно, и води до увеличаване на стъпалото както на ширина, така и на дължина. Понякога се съчетават и двата вида, когато стават по-плоски както надлъжните, така и на напречните сводове на стъпалата – комбинирано плоскостъпие.

При надлъжното плоскостъпие има 3 степени на зависимост от степента на уплътняване на ставата и загубата на нейната амортизация – ако при първата се усеща само умора на краката при ходене, то при втората вече има болка в глезенната, коленната и тазобедрената става, ходенето става доста по-трудно, походката спира да бъде плавна.

При третата степен болките са вече постоянни, обхващат бедрата и кръста, започват проблемите с гърба, има опасност от развитие на артроза за натоварване на ставите.

Стъпалото при 3-та степен е деформирано, ходенето с обикновена обувка е невъзможно, и изобщо ходенето причинява не малко страдания.

Тези изменения са много тежки и изискват трудно лечение. Ето защо е важно болестта да се хване в началото, когато още лесно може да се коригира.

Защо плоскостъпие се развива при възрастните?

Основната причина е слабост или несъстоятелност на сухожилно-мускулния апарат. На този фон под въздействието на различни неблагоприятни фактори може да възникне плоскостъпие. Първият фактор – това е наследствена предразположеност. Останалите:

• Заседнал начин на живот, липса на необходими натоварвания;
• Твърде силни физически натоварвания – активно бягане, скачане, или дейност свързана с дълго стоене на крака;
• Неудачни, неподходящи обувки – твърде тесни, на високи токчета и др;
• Разнообразни травми на стъпалата – разтягания, фрактури, наранявания и т.н.

Плоскостъпие при възрастни – да се лекува или не?

Плоскостъпието не е присъда, може да се повлияе положително от физически упражнения.

Плоскостъпие при възрастни – причини и лечение
4.6 (91.25%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 18:09
Напиши коментар

1 Коментар

 1. Marin юни 18, 00:00

  Здравете,

  бихте ли ми препоръчари специарист, при който да се прегледам.

  Поздрави,
  Марин

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи