Плоскостъпие при възрастни – причини и лечение

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 18:09

Плоскостъпие при възрастни – причини и лечение

Акценти:

  • Плоскостъпие - присъда
  • Натоварвания - необходими
  • Активност - физическа

Свързани:

Що за проблем е това и какво да правим с него?

Плоскостъпието е прието да се смята за детски проблем, но може да се развие в зряла възраст. За причините за това и как се лекува това заболяване, ще ви разкажем в настоящата статия?

Какво е това?

Човешкото стъпало е устроено много мъдро – има естествени амортисьори, тоест нещо като пружини, помагащи им да извършват различни движения.

Стъпалата имат различна конструкция – 2 свода, които се подкрепят от свързочно-мускулен апарат, – напречен, който се намира под основата на пръстите, и продълговати – покрай стъпалото.

Благодарение на тях човек може да поддържа равновесие и плавно, без да се клати, да ходи. Но само си представете какви огромни натоварвания ежедневно издържат стъпалата, на които ги притиска теглото на тялото. Понякога нормалната структура и функции на стъпалата, поради някаква причина се нарушават.

Заради слабост на свръзките и мускулите на стъпалото, то може да започне да се деформира – сводовете става по-малки, стъпалото се удебелява, и се губи неговата най-важна функция – пружиниращата.

В този случай задачата на амортизиращата функция се поема от разположените над тях стави и от гръбнака, но тъй като те не са приспособени за това.

Започват с болки в краката, тежестта пада върху петите, започва да боли гърба.

Обърнете внимание, ако бързо се уморявате при ходене, изпитвате болезнени усещания не само в стъпалата, но и в кръста, бедрата, коленете, ако ви се обаждат коленете, в края на деня се появява подуване, забелязали сте, че краката са ви станали по-големи – напълно е възможно да сте развили плоскостъпие.

В този случай трябва да се обърнете към ортопед.

Плоскостъпието е напречно или надлъжно, и води до увеличаване на стъпалото както на ширина, така и на дължина. Понякога се съчетават и двата вида, когато стават по-плоски както надлъжните, така и на напречните сводове на стъпалата – комбинирано плоскостъпие.

При надлъжното плоскостъпие има 3 степени на зависимост от степента на уплътняване на ставата и загубата на нейната амортизация – ако при първата се усеща само умора на краката при ходене, то при втората вече има болка в глезенната, коленната и тазобедрената става, ходенето става доста по-трудно, походката спира да бъде плавна.

При третата степен болките са вече постоянни, обхващат бедрата и кръста, започват проблемите с гърба, има опасност от развитие на артроза за натоварване на ставите.

Стъпалото при 3-та степен е деформирано, ходенето с обикновена обувка е невъзможно, и изобщо ходенето причинява не малко страдания.

Тези изменения са много тежки и изискват трудно лечение. Ето защо е важно болестта да се хване в началото, когато още лесно може да се коригира.

Защо плоскостъпие се развива при възрастните?

Основната причина е слабост или несъстоятелност на сухожилно-мускулния апарат. На този фон под въздействието на различни неблагоприятни фактори може да възникне плоскостъпие. Първият фактор – това е наследствена предразположеност. Останалите:

• Заседнал начин на живот, липса на необходими натоварвания;
• Твърде силни физически натоварвания – активно бягане, скачане, или дейност свързана с дълго стоене на крака;
• Неудачни, неподходящи обувки – твърде тесни, на високи токчета и др;
• Разнообразни травми на стъпалата – разтягания, фрактури, наранявания и т.н.

Плоскостъпие при възрастни – да се лекува или не?

Плоскостъпието не е присъда, може да се повлияе положително от физически упражнения.

Плоскостъпие при възрастни – причини и лечение
4.6 (91.25%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 18:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи