Пневмохламидиоза

Мария
Написана от Мария февруари 13, 2015 12:52

Пневмохламидиоза

Акценти:

  • Пневмохламидиоза
  • Етиология
  • Епидемиология
  • Симптоми

Свързани:

Пневмохламидиоза е заболяване, отнасящо се към антропонозите, характеризиращо се с остро начало, треска и преимуществено дихателните органи.

Етиология

Причинителят е Chlamydia pneumoniae. За различаването от другите хламидиози е възприето, това заболяване да се нарича пневмохламидиоза. Причинителят на болестта е описан за първи път сравнително неотдавна.

През 1965 г. на остров Тайван в проба, взета от конюнктивата на болно дете, бил изолиран микробен агент, наречен TW 183, впоследствие в САЩ през 1983 г. от фарингиалния секрет на болен от остро респираторно заболяване е отделен инфекциозен агент AR 39.

След установяването на идентичността на тези два патогена, те започнали да се наричат в литературата като щама TWAR. Подробното изучаване на техните свойства позволи те да бъдат отнесени към хламидиите.
Този нов вид хламидия впоследствие получил названието Chlamydia pneumoniae. Той притежава свойства, характерни и за другите хламидии, също е вътреклетъчен паразит, но при електронна микроскопия вътреклетъчните примеси по морфология до известна степен се различават от тези, които се образуват при вътреклетъчното размножаване на другите хламидии.

Специфична е и ДНК на пневмонийния хламидий, сходството с тази на другите хламидии е само около 10%. При реакцията на свързване на комплемента се наблюдава кръстосана реакция с антигените на хламидиите Ch.psittaci, Ch. Trachomatis.

Но при реакцията на микроимунофлуоресценция Chlamydia pneumoniae съществено се различава от останалите хламидии. Въпреки че Ch. Pneumoniae за първи път е изолирана при болен със засягане на очите, тази хламидия не е от съществено значение в етиологията на конюнктивита. Основно се свързва със засягане на дихателните органи.

И затова при изследване на болни с остри пневмония, положителните реакции, указващи инфектиране с пневмониен хламидий, в различните години варират от 6 до 17%, а при бронхитите – от 3 до 8%. Хламидията във външна среда не е устойчива.

При 4°С в среда за транспортиране на проби от телесни течности се съхранява около 24%.

Инактивира се при повторно замразяване и размразяване.

Както и другите хламидии пневнонийния е чувствителен към тетрациклин и еритромицин и е резистентен към пеницилин, ампицилин, сулфонамиди. Може да се култивира на развиващ се кокоши ембрион и на клетъчни култури. Има само един серологичен вариант.

Епидемиология

Източник на инфекцията е болния човек. Предаването на пневмонийния хламидий се осъществява по въздушно капков път. Пневмохламидиозата се среща не само спорадично, но във вид на епидемични взривове, особено в организирани колективи.

Тъй като във Финландия в периода от 1977 г. до 1985 г. са били наблюдавани 4 епидемии от пневмония, заболеваемостта е варирала от 60 до 84 на 1000 души население.

Бил е открит произходът на пневмонията чрез реакцията на свързване на комплемента /РСК/ и реакция на микроимунофлуороресценцията. Разболявали се предимно млади военни.

Епидемичният взрив продължил със затихване няколко месеца, а в един от гарнизоните продължил от юли до декември, а другият продължил от януари до юни с пик през април-май. Вероятно това е свързано с продължителния инкубационния период.

Връзка с преохлаждане не е била установена. При наблюдаване на гражданското население най-голяма била заболеваемостта сред лицата от 20 до 49 години.

Какви са симптомите?

Инкубационният период не е установен, въпреки че продължителността на епидемичните взривове, говори за по-голяма продължителност.

Пневмноничните форми на хламидиозата започват остро като температурата на тялото се повишава до 37.5-39 градуса по Целзий, появяват се признаци на обща интоксикация, болки в мускулите, в гърлото и в гърдите.

Първоначално се появява и суха кашлица, в повечето случаи, около 80% патологичният процес е двустранен.

Пневмохламидиоза
4.6 (91.86%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 13, 2015 12:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи