По-лесно е да не се боледува! Повечето заболявания до 65-годишна възраст са предотвратими

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2015 09:57

По-лесно е да не се боледува! Повечето заболявания до 65-годишна възраст са предотвратими

Акценти:

  • Хитър вирус - грип
  • Ваксинации - заболявания
  • Полиомиелит - предотвратяване

Свързани:

През този сезон лекарите прогнозират увеличаване на заболеваемостта от грип, тъй като през 2015-та година всичките 3 щама на вируса са се изменили.

Медицинските специалисти твърдят, че с изключение на вродените заболявания, всички останали не са неизбежно зло.

Погубват навиците?

Експертите от Световната здравна организация са установили, че здравето на населението около 55% се определя от начина на живот на хората.

Доказано е, че първопричината на голямото количества неинфекциозни заболявания, към които се отнасят сърдечно-съдовите, белодробните, онкологичните и захарния диабет, са все такива на пръв поглед банални неща като неправилно хранене, ниска физическа активност и свързаното с тях затлъстяване – особено натрупването на мазнини в областта на талията, тютюнопушенето, а също и злоупотребата с алкохол.

Именно тези 4 групи заболявания са причина за 80% от преждевременните смъртни случаи. Като убиец номер №1 сред тях са заболяванията на органите на кръвообращението – над 66% по данни на българския НСИ от 2011 година. От тях загиват двойно повече хора, в сравнение с останалите патологии.

Борбата с тях е реална, ако се провежда профилактика.У нас профилактичните прегледи са доста ограничени, тъй като в тях не се включва вземането на кръв и урина.

Но все пак здравната каса поема профилактичните прегледи за рак на гърдата за жени над 40-годишна възраст, а също и за рак на дебелото черво – над 50-годишна възраст и отделно за рак на простатата на мъжете над 50-годишна възраст.

В САЩ например програмите са доста по-мащабни, като само през 2010 година на изследване за рак на гърдата са преминали 70% от жените над 40-годишна възраст, за което са били разходвани няколко милиарда долара.

Между впрочем количеството на нежелателните изходи от сърдечно-съдови заболявания се увеличава през зимата.

Това се дължи на факта, че хората на преклонна възраст, а също и пациентите със сърдечно-съдови, белодробни и други заболявания много тежко прекарват баналните остри респираторни заболявания. Затова е толкова важно, своевременно да им бъде направена ваксинация.

Хитрият вирус

Лекарите настоятелно препоръчват да се прави ваксина срещу грип на бременни жени и деца, особено посещаващи детски градини и училища.

Защо е необходима ваксинация срещу грип всяка година?

Грипният вирус се видоизменя ежегодно, а както и преди сме коментирали в Lechenie.bg, СЗО редовно наблюдава за циркулацията му и дава препоръки, какви щамове да се включат във ваксината за предстоящия епидемичен сезон.

Ако през 2014-2015-та година измененията бяха незначителни, това се отрази и на самата заболеваемост, която беше ниска, а също роля изигра и проведената, макар и частична, ваксинация, то сега са се изменили всичките 3 щама. А това означава, че е много вероятна епидемията от грип.

Също така е важно да се провеждат ваксинации и срещу други заболявания.

Например в България случай на социално значимото заболяване полиомиелит, което поставя в риск разболелите се деца да останат инвалиди и така техните родители да бъдат обречени да ги гледат до края на дните си, няма от 2001 година.

А след започването на масова имунизация на децата от 1959 година заболеваемостта спада много рязко и на практика последният случай бива регистриран преди повече от 45 години, през 1970 година, след това през 1991 година случаите са 46, но те са сред малцинствените групи и то сред неимунизирани или непълно имунизирани деца.

По-лесно е да не се боледува! Повечето заболявания до 65-годишна възраст са предотвратими
4.5 (89.85%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2015 09:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи