Почистване на зъбен камък в домашни условия – топ 5 лесни рецепти

Мария
Написана от Мария януари 6, 2016 01:03

Почистване на зъбен камък в домашни условия – топ 5 лесни рецепти

Акценти:

  • Медена отвара - зъбен камък
  • Зелени орехи - използване
  • Вряла вода - репей

Свързани:

Красивите и здрави зъби винаги оставят приятно впечатление за техния притежател, но грижата за тях изисква много време и усилия.

В съвременното общество, най-големия дефицит – това е свободното време и много малко са тези, които са готови да го загубят за извършване на целия комплекс от процедури по грижа за здравето на устната кухина.

Ежедневно много пъти се храним, а в промеждутъците между основните хранения, хапваме нещо леко, пием чай или кафе със сладки бисквити и бонбони, без да се замисляме какво се образува в устата ни.

Повечето от българите отлагат посещението при зъболекар до момента, когато зъбоболът стане непоносим и надмине страхът от лечението.

Всичко, което ядем и пием на практика води до образуването на зъбна плака и впоследствие зъбен камък, а нежеланието за посещение на стоматолог, да се губи време и да се харчат пари за лечение, до търсене на методи за лечение в домашни условия.

Една от най-актуалните теми – това е отстраняването на отлаганията по зъбите с методите на народната медицина.

От какво се състоят отлаганията по зъбите?

Зъбната плака е тънък мек слой, състоящ се от молекули храна и бактерии, размножаващи се на повърхността на зъбите. И ежедневно се образува след хранене и по никакъв начин не влияе не тяхното състояние.

Но ако не почистваме своевременно зъбите, то този налеп постепенно се уплътнява, става забележим визуално и може да се превърне в зъбен камък.

Народните методи отлично се справят с премахването на зъбната плака, а над проблема, как да се отстрани зъбният камък е необходимо да се замислим доста по-сериозно.

Зъбният камък, за разлика от плаката, е твърдо минерално отлагане, образуващо се около корените на зъбите, в пространствата между тях или на вътрешната повърхност на зъбите.

Отлаганията на зъбния камък са здраво свързани с повърхността на зъба и тяхното отстраняване изисква доста по-големи усилия.

И все как да отстраним зъбният камък в домашни условия?

Най-важният съвет на стоматолозите, при решаването на въпроса, как сами да отстраним зъбният камък, това е да не използваме ръчни инструменти от всякакъв вид.

Дори ако имате професионални зъболекарски инструменти, тази процедури е по възможностите само на специалист, а при несъблюдаване на правилата за безопасност, много сериозно може да се навредите.

1. Най-популярната рецепта е с използването на черна ряпа. За приготвяне на средството е необходимо да настържете на ренде една малка глава черна ряпа и да я смесите с прясно изцеден лимонов сок.

Сместа е необходимо да се сдъвче много добре, процедурата е най-добре да се извърши у дома след работа, например преди лягане, след като сдъвче ряпата е необходимо да се изплюе.

Този метод не гарантира незабавно отстраняване на зъбния камък, но сокът от ряпата омекотява минералните отлагания по зъбите, а лимоновият сок усилва неговото действие.

2. Ако зъбният камък едва се е появил и още не е успял да се втвърди, е полезно следното средство – 30 грама сушен полски хвощ се залива с чаша кипяща вода и да се оставя да ври 15 минути. От отварата се приемат по 3 чаши сутрин и вечер.

3. Медена отвара – 1 супена лъжица мед се смесва в чаша топла вода и устата се жабури преди лягане. Този метод не изисква особени усилия, но неговата ефективност не е много висока. За постигането на успех е необходимо процедурата да се прави няколко месеца.

4. Още един способ, как да се отървете от зъбния камък у дома – като използвате корите на орехите. 35 грама кори от зелени орехи се заливат с чаша вряла вода и се варят на слаб огън 20-25 минути. В готовата отвара се потапя четката за зъби и зъбите се почистват по 3 пъти дневно.

5. Смесете по половин супена лъжица кора от фасул и корен от репей, залейте с чаша вряла вода и оставете на огъня за 5 минути, след това оставете да престои за 24 часа. После приемайте по 1 супена лъжица 2-3 пъти дневно.

Почистване на зъбен камък в домашни условия – топ 5 лесни рецепти
4.6 (91.06%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 6, 2016 01:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи