Под маската на хранителното отравяне – защо са опасни ентеровирусите

Мария
Написана от Мария юли 31, 2015 09:54

Под маската на хранителното отравяне – защо са опасни ентеровирусите

Акценти:

  • Ентеровируси - предотвратяване
  • Неоттичаща се вода
  • Хигиенни правила - спазване

Свързани:

Гадене, повръщане, висока температура. По този „сценарий“ се развива всяка чревна инфекция. Проблемът, за който става дума, – не е изключение.

Но само последствията от ентеровирусните инфекции могат да бъдат доста по-сериозни, отколкото при баналното отравяне.

На пръв поглед ентеровирусната инфекция почти не се отличава от обикновената чревна. Пикът на заболеваемостта и в този и в другия случай се пада през топлото време от годината – лятото и ранната есен.

Източникът на заразяване обикновено са лошо измити и непреминали термична обработка плодове и зеленчуци. Но водоемите са мястото, където патогенният ентеровирус се чувства като риба във вода.

Особена опасност представляват езерата със застояла, неотичаща се вода и басейните. Бариера срещу инфекциите сега не е хлорирането.

Неговата ефективност рязко се понижава, поради попадналия в басейна белтъчни вещества – плуващите хора ги отделят след това със слюнката.

У нас, а също в Турция ежегодно се регистрират, за щастие тази година у нас няма, локални епидемии от ентеровирусни инфекции дори при посетителите на най-луксозните хотели, в които пострадалите туристи или са погълнали или малко вода от басейна или са опитали салата от недобре измити плодове и зеленчуци на „шведска маса“.

Форма и последствие

Ентеровирусната инфекция се отличава до известна степен от чревната и по своите проявления, сред които са – повръщане, диария, висока температура. Но инфекцията може да прогресира и в други по-опасни форми.

Попадайки по лигавиците, патогенните вируси започват активно да се размножават и с потока на кръвта могат да се разпространят на практика навсякъде – в черния дроб, далака, мускулите, лимфните възли.

А също и в лигавиците на главния мозък, предизвиквайки тежко и опасно заболяване – с висока температура, силно главоболие, съпровождащо се с повръщане, което не осигурява облекчение, непоносимост към ярка светлина, силни звуци.

Сред другите форми на ентеровирусна инфекция – херпесна ангина и епидемична миалгия, която протича със силни мускулни болки – на ръцете, краката, мускулите на гръбнака, коремната преса, имитирайки клинична картина на остро хирургично заболяване на коремната кухина.

Спешно или неотложно?

Отчитайки твърде разнообразната симптоматика и богатство на клиничните форми, специалистите съветват – при първите симптоми на ентеровирусната инфекция е нужно задължително да се потърси лекарска помощ.

Ако заболяването се проявява само с гадене и повръщане, можете да се ограничите само с посещение на личния ви лекар или до близката поликлиника.

Ако пък са ви се появили такива симптоми като силна болка в корема или главоболие, особено с повръщане, 2 мнения не може да има – звънете на 112.

До идването на Бърза помощ можете да изпиете спазмолитик и/или средство за сваляне на температурата – желателно на основа на парацетамола.

Но само не аналгетик – този препарат може да притъпи болката и да смаже клиничната картина, което е особено опасно, ако ентеровирусната инфекция се окаже действително хирургично заболяване на коремната кухина.

Ако пък болния е с диария, е необходимо да пие повече вода да не допусне обезводняване на организма.

Между впрочем!

Предотвратяването заразяване с ентеровирусна инфекция е просто. За това е нужно – по възможност да не се къпете във водоеми с неоттичаща се вода.

И ако все пак сте направили това, то се старайте да не поглъщате от нея. Внимателно измивайте плодовете и зеленчуците преди употребата им. Съблюдавайте елементарни хигиенни правила – мийте ръцете си преди посещение на тоалетна и т.н.

Под маската на хранителното отравяне – защо са опасни ентеровирусите
4.6 (91.23%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 31, 2015 09:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи