Подобрява ли употребата на алкохол творческите способности

Мария
Написана от Мария декември 21, 2014 11:12

Подобрява ли употребата на алкохол творческите способности

Акценти:

  • Какви количества алкохол, според американските учени, спомагат за подобряване на творческите способности?
  • По-малко ли размишляват хората, които са леко "пийнали"?
  • По-бързо ли намират решения на проблеми?
  • На какво се дължи този ефект според учените?

Свързани:

Американски учени наскоро установиха, че употребата на малки количества алкохол повишава находчивостта на човека при изпълнение на творчески задачи, свързани с вербални асоциации.

В изследване, проведено от научни сътрудници от университета на щата Илинойс в Чикаго, САЩ, взели участие 40 мъже, които от време на време употребяват алкохол в приятелска компания.

При подготовката за експеримента на половината от доброволците, докато гледали анимационен филм им предложили да консумират лека храна, след което трябвало да изпият количество сок от червена боровинка с водка, достатъчно, за да достигне средната концентрация на алкохол в кръвта им 0.075% или 0.75 промила, малко под нивото от 0.8 промила, при което в САЩ е забранено да се шофира.

За сравнение в България допустимата алкохолна концентрация е 0.5 промила или 0.05% в общото количество кръв. Останалите участници, включени в контролната група просто гледали същия филм.

След това всички доброволци трябвало да изпълнят по 15 творчески задачи, които се състояли в това да прочетат три думи и да подберат четвърта, която образува с всяка от предложените смислено изречение. Например на думите „слънце“ , „реч“, „рокля“ би подхождало определено „светъл“.

Участниците в изследването, които били „пийнали “, показали интуитивна изобретателност при изпълнение на задачите значително по-често от трезвите, които повече размишлявали.

По-конкретно, доброволците от първата група правилно изпълнили средно по 9 задачи, като в същото време от тези от втората по 6. Освен това на участниците, които били пили, за да намерят правилното решение им било необходими средно 11.5 секунди, а на трезвите – 15.2 секунди.

Авторите на изследването Андрю Ярош и Дженифър Уайли предполагат, че това действие на алкохола е свързано с неговата способност да понижава концентрацията на вниманието, което улеснява откриването на връзки между далечни, едни от други понятия и идеи.

Учените също така смятат, че получените резултати могат да обяснят склонността към употреба на алкохол от художници, музиканти и от другите хора с творчески професии.

Коментирайки научната работа на изследователите, психологът от университета Мисури, САЩ, отбеляза, че отчасти наблюдаваните ефекти от алкохола могат да се обяснят и с това, че се понижава страха от възможни грешки, а също и отслабва спонтанното припомняне на последователности от звуци и изображения, като не се засяга работната памет.

Подобрява ли употребата на алкохол творческите способности
4.6 (91.2%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 21, 2014 11:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи