Нормалният менструален цикъл представлява редуване на хормонални фази – фаза на секреция се сменя с фаза на пролиферация.

Субективните усещания се сменят в зависимост от дневния цикъл.

Отделянето на маточната лигавица се съпровожда с влагалищно кървене, а също и с дискомфорт, развитие на болков синдром, подуване на корема.

Много жени 5-7 дни преди идване на поредната менструация започват да се вълнуват повече, стават по-раздразнителни, променят си вкусовите предпочитания.

В медицинската литература тези изменения се наричат предменструален синдром.

Често през този период доминиращи хранителни продукти стават сладко и солено.

Неблагоприятно последствие от подобно поведение е задълбочаване на клиничната симптоматика по време на менструация.

Как да избегнем подуване на корема на по време на месечен цикъл?

Менструален цикъл – преустройство на организма

Тази промяна е обусловена от изменения на хормоналния фон.

В първата фаза доминиращо е влиянието на естрогените, а във втората – на прогестерона.

Разнопосочното действие на хормоните пряко влияе на субективните усещания, клиничните симптоми, а също и вкусовите навици.

Корекция на хранителния режим

Това е основополагащ метод за избягване подуването на корема и на запека по време на менструация.

Всеки човек следва да помни, че храненето пряко влияе на здравословното състояние и на здравето.

1. Намаляване на солта

Втората фаза на менструалния цикъл неизбежно се съпровожда със задържане на течности в организма.

Видими с невъоръжено око отоци се локализират в голяма степен в областта на глезените и на лицето.

Субективното усещане за подпухване на организма се задълбочава в случай на неограничено потребление на сол през този период.

Подуването на корема е един от косвените симптоми на задържане на течности от организма.

Малко преди началото на месечния цикъл не се препоръчва пресоляване на храната.

Също не е желателна консумацията на солени и мариновани краставички, домати и други консервирани зеленчуци, чипсове, орехи.

2. Ограничаване употребата на „бързи“ въглехидрати

От вкусната, но вредна храна се пълнее, което се отразява неблагоприятно на самооценката на жената.

Сладките и тестени изделия са основни източници на бързи въглехидрати.

Тези храни са предпочитани, защото бързо повишават кръвната захар, което пък предизвиква краткотрайно освобождаване на хормони на радостта.

Но преди да посегнем към тях, следва да имаме предвид, че 1 грам въглехидрати води до задържане на почти 4 милилитра вода.

За отделяне на задържаната течност женският организъм има нужда от поне 4 дни.

Това е причината за голямата вероятност от подуване на корема по време на менструация.

3. Обърнете внимание на постъпващите течности

Някои течности предизвикват повишено газообразуване.

Кафе, сладка газирана вода, млечни коктейли неблагоприятно влияят на чревната перисталтика на стомашно-чревния тракт, предизвиквайки дисбаланс на течностите в организма.

Във втората фаза на менструалния цикъл за предпочитане е чистата питейна вода.

По време на менструация водата трябва да се увеличи с 1-2 чаши дневно, тъй като изхвърлянето на маточната лигавица се съпровожда с кървене.

4. Увеличете фибрите

Благоприятно въздействие на моториката на стомашно-чревния тракт оказва употребата на растителни влакна, на които са богати триците и нерафинираните зърнени храни.

Препоръчително е денят да започва със зърнени каши.

5. Опасност от някои храни

Бобовите, ръженият хляб, млечните продукти са сред храните, които стимулират образуването на чревни газове.

За намаляване подуването на корема по време на менструация е най-добре тези храни да се ограничат.