Походката издава дали сме агресивни

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 09:21

Походката издава дали сме агресивни

Акценти:

  • Връзка - биологично движение
  • Способност - престъпления
  • Престъпност - предотвратяване

Свързани:

Как агресивен човек може да бъде идентифициран по начина, по който ходи, установи ново проучване на Университета на Портсмут в Обединеното кралство.

Това изследване може да бъде полезно за превенцията на престъпността, за да се откриват хора с агресивна походка, която би могла да бъде свързана с извършено престъпление.

Лиам Сатчел от департамента по психология в Университета на Портсмут и нейните колеги се фокусирали върху анализ на връзката между 5 големи личностни черти, сред които екстровертност, откритост, съзнателност, невротизъм, сговорчивост и походката.

Екипът от учени също така изследвал връзката между походката и диспозиционната агресия. И посочват, че ще е полезна, ако има сигнали за склонност на приближаващия непознат към агресивно поведение.

Освен това, било анализирано и биологичното движение на човека, за да се определи дали има някаква потенциална връзка между движението и намерението на дадено лице да се занимава с агресивно поведение.

Макар и учените да са изследвали без някакви потвърдени хипотези, те очакват да има някаква връзка между пола и типичното движение, като се приема, че мъжете са по-агресивни от жените.

Общо 29 участници били поканени за участие в проучването, на които била направена оценка на личността, като следвало записването им за ходене на бягаща пътека с естествената им скорост, като се използвала технология за улавяне на движенията.

Тази технология записва движенията на човека и използва информацията, за да създаде 3Д компютърен анимационен модел. Изследователите анализирали движенията на гръдния кош и таза, както и скоростта на ходене.

Личността е свързана с начина, по който човек ходи

Установило се, че прекомерното движение както на горната, така и на долната част на тялото, се свързва с агресия. Макар и да имало умерена корелация между скоростта на ходене и проявленията на агресивно поведение при мъжете, липса на такава се наблюдава при жените.

Учените представят наблюдателни доказателства, които предполагат, че личността е свързана с начина, по който човек ходи.

Аспектите на походката – като относителното движение между горната и долната част на тялото, самостоятелното движение на горната част на тялото и по-малкото движение на тялото като цяло, а също и скоростта на ходене, са свързани с различни характеристики на личността.

Участниците, които били по-агресивни физически, са имали по-голямо относително движение между горната и долната част на тялото.

По-интензивните движения на раменете и на таза сами по себе си не са показатели за агресивно поведение, но пък относителното движение между горната и долната част на тялото са.

Хората като цяло са наясно, че има връзка между перченето – тоест склонността към проява на агресия, и психологията. И това изследване представя емпирични доказателства, които потвърждават, че личността ни наистина се проявява по начина, по който ходим.

Други изследвания, които да показват връзка между личностните черти и походка, не са известни, което показва, че са необходими още.

Авторите също така посочват, че идентифицирането на потенциалната връзка между биологичното движение на индивида и неговото намерение да проявява агресивно поведение, може да се използва, за да помогне за предотвратяване на престъпността.

Ако охранителите, отговарящи за видеонаблюдението, бъде обучени да разпознават агресивната походка в това изследване, тогава способността им да разпознават предстоящи престъпления може да се подобри значително.

Походката издава дали сме агресивни
4.6 (91.03%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 19, 2016 09:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи