Поколението Z – тези, които ще ни изтрият от лицето на Земята

Мария
Написана от Мария септември 21, 2016 17:35

Поколението Z – тези, които ще ни изтрият от лицето на Земята

Акценти:

  • Хиперактивност - внимание
  • Стабилност - спокойствие
  • Илюзии - подхранване

Свързани:

Според теорията поколенията се сменят едно с друго на всеки 20-25 години. Неотдавна се оформи поколение, което следва милениумите – сентениали, наричат ги още поколението Зет.

Може би, първите в историята деца, които толкова много се отличават от родителите си.

Кои са сентениалите?

Това са родените след 1996-та или след 2000-та – по данни от различни изследвания. Разминаването в датите се появило,защото изследванията засега са малко. Сентениалите още са млади, но вече няма как да се объркат.

По какво се отличават те от други поколения?

Това е първото поколение, което се е родило в епохата на Интернет. Не помнят какъв е бил животът без джаджи, и прекарват със смартфони и джаджи повече от 8 часа дневно.

На всяка стъпка сентениалите използват приложения толкова естествено, както дишат. Поколението Зет не дели света на цифров и реален, техният живот плавно протича на екрана и обратно.

Как технологиите са повлияли на сентениалите?

Те обичат да общуват в мрежата, при това анонимно, предпочитат социалните мрежи, в които могат да се крият. Това не е Туитър, а Снапчат, от който изчезват съобщенията.

Това е първото поколение израснало в мултикултурна среда. На сентениалите им е все едно къде се е родил техният събеседник и как изглежда.

Имат имунитет към рекламата, вграден АдБлок. Така са свикнали на рекламните банери и съобщения, че могат и изобщо да не им обръщат внимание, а за да ги заинтересова рекламата, в нея трябва да има нещо наистина интересно.

Минус – сентениалите не обичат за дълго да се концентрират. Сред децата и тийнейджърите се разпространява синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Затова и поколението Зет обича да гледа, а не да чете. Нужно им е да улавят максимум информация за кратък срок.

Защо са така невнимателни? Глупави ли са?

Не – сентениалите са се учили заедно с технологиите и са свикнали на кръстосано изучаване на предмети. В тяхната глава всеки параграф на учебника е пронизан с хипервръзки, както в Уикипедия.

Освен това са свикнали да мислят глобално, защото мигновено получават информация от целия свят. Те искат да правят открития, обичат изследванията и разработката.

Да, често превключват вниманието си, но затова пък бързо вземат решения. Поколението Зет не обича да се връща на един въпрос по няколко пъти.

Какво умеят да правят?

Това е поколение, което обича да вижда. Общувайки в мрежата, сентениалите използват емотикони, картинки. И умеят да ангажират вниманието на аудиторията.

Тийнейджърите знаят точно по какви закони живее информацията и кога е нужно да публикуват снимка в Инстаграм, за да събират повече харесвания.

Ще кажете, дреболия? А, я си представете какво ще се случи, когато тези тийнейджъри с усет за вниманието на аудиторията излязат на пазара.

Предходните поколения просто ще си заминат.

А какво ценят освен лайковете?

Те, като нищо друго, ценят безопасността. Доколкото това поколение, израснало в епохата на терористичните актове и икономическите кризи, иска стабилност, спокойствие и разцвет.

Не им харесват нещата за еднократна употреба, желаят, когато купят нещо, то да им служи дълго време. Сред тях е модерно да бъдеш минималист.

Имат много трезви представи за живота и за това как да постигат успех. Милениумите мечтаят целият свят да забележи колко са прекрасни и забележителни.

Сентениалите не хранят такива илюзии. Смятат да работят много и да печелят.
Това не са бунтуващите се тийнейджъри – напротив, те пушат и пият малко, дори към секса се отнасят по-отговорно.

Поколението Z – тези, които ще ни изтрият от лицето на Земята
4.5 (89.62%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 21, 2016 17:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи