Райската ябълка е вкусен и полезен плод. Но има и странични ефекти.

С какво е полезна райската ябълка?

1. Забавя стареенето и подобрява зрението

Както и във всички оранжеви плодове, в райската ябълка има много витамин А под формата на бета-каротин.

От 100 грама райска ябълка можем да си набавим 12% от нормата за деня.

Важното е, че в райската ябълка витамин А се съдържа под формата бета-каротин.

Това намалява риска от предозиране, което се съпровожда с проблеми със зрението, белене на кожата, болки в костите и проблеми с черния дроб.

Само 1/12 част от молекулата на бета-каротина при разграждане в човешкия организъм се превръща във витамин А – ретинол.

2. Бори болежките

Високо съдържание на калий и магнезий в райската ябълка е гаранция за укрепване на стените на кръвоносните съдове и на сърдечния мускул.

Стягащият ефект се дължи на съдържащите се в нея танини. Това вискозно вещество помага при лечение на диария.

3. Облекчава отоците

Райската ябълка се смята за диуретично средство, тъй като в нея се съдържа много вода.

Но тялото не губи калий, тъй като самият плод също съдържа този минерал.

Какво е вредното на райската ябълка?

1. Предизвиква запек

Истината е, че райската ябълка има и обратна страна.

Прекалено многото танини предизвикват запек.

А продължителната злоупотреба с райската ябълка в продължение на няколко години може да се стане причина за формиране на безоари в стомаха.

Плътни топчета със сферична форма с недобре смлени вещества.

2. Пожълтяване на кожата

Следва да се има предвид, че твърде голямото количество бета-каротин в организма може да доведе до пожълтяване на кожата, особено при децата.

Но това състояние не е опасно и до него се стига, ако изяждаме редовно по 2-3 килограма съдържащи каротин продукти.

Колко райска ябълка можем да ядем?

Райската ябълка е полезна, ако е с мярка. На ден се препоръчва не повече от 4 плода, но само за здраве възрастни хора.

За свеждане на потенциалните неблагоприятни ефекти от райската ябълка до минимум, се препоръчва яденето само на зрели плодове, в тях танините са по-малко.

Ако оставим незрелите плодове да узреят за няколко дни в хладилника, те ще станат по-сладки, а стипцавият ефект ще отслабне.

Това означава и, че съдържанието на танин в плода ще се понижи, което намалява риска от проблеми с перисталтиката.

Кой трябва да бъде внимателен?

При предразположеност към запек

Вискозният танин слепва съдържимото в стомаха.

Това свойство на райската ябълка може да помогне, но при предразположеност към запек положението само се влошава.

Наднормено тегло

Макар и да са полезни монозахаридите в оранжевия плод си остават захари.

Това налага при наднормено тегло да не се прекалява с райските ябълки – 1-2 плода са достатъчни.

Диабетици

Оранжевото слънце не е противопоказно при диабет втори тип.

Но на ден се препоръчва изяждането на не повече от 1 плод.

Организмът реагира индивидуално на захарите в райската ябълка, затова е добре диабетиците да се консултират с лекар.

Бременни и кърмещи

Райска ябълка може да се яде при бременност, но без да се прекалява, тъй като съществува сериозен риск от запек.

За кърмещите крие риск, тъй като може да предизвика алергия при детето.

Деца

За деца до 3 години не се препоръчва, тъй като може да предизвика запек.