Полезните ябълки – поредният мит, който ТРЯБВА да бъде развенчан

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2017 15:51

Полезните ябълки – поредният мит, който ТРЯБВА да бъде развенчан

Акценти:

  • Витамини - органични киселини
  • Оксалтни камъни - перисталтика
  • Пигменти - ябълки

Свързани:

Защо ябълките са толкова популярни?

Англичаните казват: „1 ябълка на ден държи доктора далеч“.

Тази поговорка възниква неслучайно, ябълките са наистина много полезни и редовната им употреба ще ви предпази от много неприятности със здравето.

Този плод е познат от дълбока древност, с него са се хранили нашите пещерни предци.

Именно с ябълка Ева изкушава Адам, а според легендата именно ябълка помага на Исак Нютон да разкрие тайната на земното притегляне.

А днес ябълките са най-достъпният и разпространен плод, който се отглежда на всички континенти.

С какво ябълките са толкова полезни, и защо толкова много хора са готови да ги възпеят?

Нека разберем.

Полза от ябълките – измама?

Когато учените започнали да изследват състава на ябълките, открили нещо поразително.

Оказало се, че в този плод няма нищо особено.

Витамините в него не са много, на минерали също не е богат.

Какъвто и витамин или минерал да вземем от ябълката, ще се намери друг плод, който да е с по-високо съдържание.

Но въпреки скромната оценка на учените, похапващите ябълки не се давали и упорито защитавали своите позиции, смятайки ябълките са най-полезният плод.

И колкото и да е парадоксално, днес вече е доказано, че ябълките са много полезна храна.

В ябълките се съчетават хармонично всички тези компоненти, които присъстват в тях – витамини, минерали, органични киселини, пектини, растителни влакна и захари.

Именно този балансиран състав дърпа ябълките напред и заема достойно място сред плодовете.

Железният мит

„Яж ябълки, в тях се съдържа много желязо“.

И до днес битува мнението, че този плод е много богат на микроелементи.

Съдържанието на желязо в ябълките е около 2 мг на 100 грама плод, при дневна потребност 15-20 мг.

Например, в какаото на прах, говеждото, зърнените се съдържа в пъти повече.

Освен това, ябълковото желязо се усвоява само на 9-10%, докато месното – на 40-50%.

Някои стигат и по-далеч като смятат, че потъмняването на ябълката от въздуха е вследствие на окислението на желязото.

Ябълката ръждясва от въздействието на кислорода.

Всъщност в ябълките се съдържат много полифеноли – пигменти от растителен произход.

Във въздуха полифенолите бързо се окисляват, вследствие на което окраската на среза става по-тъмна.

Затова и ябълката е желателно да се изяде веднага, тъй като окислените полифеноли не са полезни за организма.

А неокислените форми за полезни за сърцето.

Тайната не е във витамините

Диетологът Светлана Фус отбелязва, че ползата от ябълките изобщо не се дължи на витамините, които те съдържат.

В ябълките се съдържа голямо количество пектини, които извеждат токсините от организма, а също и растителни влакна, подобряващи чревната функция и перисталтиката.

Ябълките са богати на органични киселини, което препятства образуването на оксалатни камъни в бъбреците, укрепват и кръвоносните съдове.

В тази връзка диетоложката е напълно съгласна с постулата от английската поговорка, но напомня за необходимостта да се съблюдава мярка.

На ден могат да се изяждат по 3-4 ябълки, тъй като в плодовете се съдържат доста захари.

И ако изядем повече ябълки, отколкото трябва и кръвната захар може рязко да скочи.

И изобщо с плодовете не трябва да се прекалява.

Не повече от 300 грама дневно, в противен случай не само можем да вдигнем захарта, но и да си докараме проблеми с храносмилането.

Полезните ябълки – поредният мит, който ТРЯБВА да бъде развенчан
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 3, 2017 15:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи