Полипрагмазия – бич в обществото на достъпните лекарства

Мария
Написана от Мария юни 17, 2016 22:03

Полипрагмазия – бич в обществото на достъпните лекарства

Акценти:

  • Полипрагмазия - опасност
  • Фармакотерапия - правила
  • Лекар - назначаване

Свързани:

Представете си се в ситуацията – вечерта си сваляте козметика и нанасяте на лицето крем. Първо един, после втори, след това трети, четвърти… Не изглежда ли достатъчно комично.

Навярно повечето хора разбират, ако вместо един крем се използват едновременно няколко, дори и ако са на най-известните козметични фирми и струват скъпо, ефектът ще бъде по-скоро противоположен.

Вместо гладка, нежна и стегната кожа ще получим алергичен обрив или химическо изгаряне. Този факт е очевиден за много, тъй като кожата на лицето се вижда с невъоръжено око и най-малките изменения по нея веднага ще привлекат вниманието.

Същевременно има хора, които спокойно приемат едновременно няколко лекарствени и хомеопатични средства, хранителни добавки едновременно и изобщо не се замислят за последствията. Всъщност това е като ползването на 10 крема едновременно.

Причината за това е, че ефектът от лекарствата няма да бъде видян веднага – понякога минават няколко седмици или дори месеци, след които се проявяват последствията от приема на такъв коктейл. Какво е това полипрагмазия и с какво е опасна?

Полипрагмазия – болест на цивилизацията

Съвременната фармацевтична индустрия ни предлага лекарства за лечение на практически всяка болест. Едни влияят на причината, другите на механизма, трети – на последствията.

В която и аптека да отидеш рафтовете ѝ изобилстват от красиви кутии и опаковки. За удобство на клиента се разполагат в зависимост от симптомите на заболяването – срещу кашлица, настинка, срещу висока температура, срещу високо кръвно налягане и т.н.

Всеки, който влезе в аптеката може да купува всякакви лекарствени средства в неограничени количества, с изключение на препаратите, които се отпускат с рецепта, затова отчасти способстват и фармацевтите, които активно консултират клиентите по въпросите на фармакотерапията.

Употребата на няколко препарата едновременно се обозначава с термина „полипрагмазия“. И се отнася по-скоро към назначаването на големи обеми от лекарства, което е доста характерно за някои съвременни лекари.

Но в тази статия няма да обсъждаме лекарските препоръки, а самоволната покупка и използването от обикновени хора без медицинско образование на голямо количество лекарства и опасността, която се крие с това.

Колкото повече, толкова по-добре. Това не е за лекарствата.

Всички разбират, че ако вечерят риба с чаша прясно мляко, усещанията ще бъдат изключително неприятни. И въпреки това някои лекарства взаимодействат по аналогичен начин, и това лекарите го знаят отлично.

Обикновеният човек може да си купи няколко таблетки и вместо здраве да получи много по-сериозни усложнения, отколкото болестта, която е довела в аптеката за лекарства.

Основна задача на всеки лекар е подбор на минимално количество от най-подходящите за конкретния пациент лекарства. Разбира се, когато болният има няколко хронични заболявания, изискващи постоянно лечение – захарен диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето, с един или два препарата е трудно да се мине.

Но много съвременни препарати действат едновременно на няколко звена на патологичния процес и помагат за лечение на различни заболявания.

Например, някои препарати лекуват едновременно хипертония и заболявания на бъбреците. И като ги назначава лекарят решава незабавно 2 проблема.

Но обикновеният човек няма такива знания и си купува лекарства въз основа на това какво го е посъветвал фармацевта, или каква опаковка е видял първо на рафта в аптеката.

Затова най-важното правило във фармакотерапията е – лекарствата се назначават от лекар.

Полипрагмазия – бич в обществото на достъпните лекарства
4.4 (88.45%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 17, 2016 22:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи