Ползи от колагена – за здраво сърце, коса, кожа и нокти

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2018 14:48

Ползи от колагена – за здраво сърце, коса, кожа и нокти

Акценти:

  • Добавки - колаген
  • Скалп - състояние
  • Изследвания - нокти

Свързани:

Много от нас са чували, че младостта и еластичността на кожата помага за поддържане на специфичните белтъчини на тялото – еластин и колаген.

За тяхното обновяване и стимулация на синтеза много казват в рекламата на подмладяващи средства, но колко е важен колагенът за здравето на кожата и на косата, ноктите и функционалната активност на вътрешните органи?

Ролята на колагена е трудно да се надцени по отношение на такива органи като сърце, бъбреци, черва, поддържа целостта на ставите и здравината на костите.

Защо е необходим колагена и помагат ли хранителните добавки за подобряване на здравето?

Жизнено необходими белтъчини на тялото

Достатъчно количество колаген се поддържа от еластичността на кожата и на нейната младост.

Наред с еластиновите влакна, това са необходимите за организма структурните белтъци, съхраняващи външния вид и защитните свойства на кожата, помагащи за поддържане на здрави кости.

Измененията с възрастта, засягащи синтеза и обновяване на колагена, може в определена степен да се коригира, като се попълват строителните елементи за синтез на белтъчините.

Съществуват редица хранителни добавки с колаген, които се приемат за стимулация на синтеза на естествен колаген. Има и други начини за подобряване и поддържане синтеза от организма на този белтък.

Организмът може да обновява тъканите, да възстановява увреждания на кожата и ставите, за по-дълго запазване на младостта и здравето.

Защо е необходим колаген – влияние на кожата?

Стимулация на синтез на колаген е полезна за целия организъм, но най-забележимо в това отношение кожата.

Учените активно изучават влиянието на различни колагенови добавки, които се прилагат вътрешно и външно, на състоянието на кожата.

Многобройни изследвания показват, че използването на колаген хидролизат, често влиза в състава на хранителните добавки, може да се подобри еластичността на кожата.

Едно от изследванията показва, че приемът на 2-2.5 грама хидролизат веднъж дневно в продължение на 8 месеца осигурява значително подобряване на състоянието на кожата.

Освен че се подобрява състоянието на кожа, се установило и намаляване проявленията на целулит и на стрии, поради повишаване на еластичността на тъканите.

Намаляване болките в ставите, стимулация на синтез на колаген

Забавяне на синтеза на колаген и бавно обновяване на съединителната тъкан влошаване състоянието на връзките и сухожилията, те стават по-малко еластични.

Затова е възможно да се усеща скованост, ограничаване на подвижността, подпухване на ставите и много други.

Въвеждането в ставната кухина на препарати, стимулиращи синтеза на собствен колаген, може да помогне за забавянето на мобилността и за намаляване на болката.

Две от най-разпространените състояния, свързани с болка в ставите и ограничаване на подвижността, са остеоартрит и ревматоиден артрит. Резултатите на изследователите показват, че приемът на добавките на колаген 2-ри тип могат да помогнат при ревматоиден артрит, намаляване на отоците на тъканите на ставите. При наличие на остеоартрит добавките на колаген 2-ри тип помагат за повишаване качеството на живот – качване на стълби, сън.

Укрепване на ноктите и на косата

Недостатъчното количество собствен колаген специалистите свързват с косопад и нарушаване на структурата на ноктите – слоестост, изтъняване на пластината. Косопад – това е сериозен проблем както за жени, така и за мъжете.

Важно е да се знае, че отделни изследвания, които добавят, че суплементирането на колаген може да помогне за забавяне на процеса на косопад, подобрява състоянието на скалпа.

Ползи от колагена – за здраво сърце, коса, кожа и нокти
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 15, 2018 14:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи