Помело

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 18:26

Помело

Акценти:

  • Помело
  • Приложение
  • Състав
  • Полезни свойства

Свързани:

Помело е растение от семейството на цитрусовите плодове, плодовете на което употребяват като храна от много векове.

За негова родина се смята Китай, с цел продажба то се отглежда в редица държави като Япония, Индия и Тайланд. Често помелото се сравнява с грейпфрута.

Но всъщност тези два цитрусови плода са с различен произход и се отличават по техните свойства. Помелото няма неприятен и горчив вкус, не цапа ръцете, има по-малко кожа и по-лесно се бели.

Дърветата на които расте този екзотичен плод достигат до височина от 10 метра, короната им е кръгла и добре оформена.

Листата на това растение са продълговати и достигат до 20 см дължина, горната им повърхност е копринена, а долната им част копринена.

Цветовете на помелото са големи с бял цвят. Плодът е с характерен външен вид, който не може да се сбърка с други плодове.

Помелото е по-голямо от грейпфрута, теглото на едното може да достигне до 1 кг. Формата на плода е кръгла или крушевидна, с дължина около 18 см.

Приложение

Помелото се консумира предимно в суров вид, тоест без термична обработка. Пулпата /вътрешната мека част/ може да се добавя към салати с морски дарове и към екзотични сосове.

От помелото може да се направи конфитюр, мармалад, компот, бонбони и сироп, с който да се подслаждат сладкарски изделия.

Пулпата на екзотичния плод може да се използва и като гарнитура за рибни и месни ястия. Ниската калоричност на помелото позволява, то да бъде причислено към групата на диетичните храни.

Пресните плодове могат да се съхраняват на стайна температура и остават свежи по-дълго от грейпфрута. Доста често помелото се използва и с декоративна цел на празничната трапеза.

Помело – полезни свойства

Плодовете на това екзотично дърво съдържат много витамини и микроелементи. Витаминният състав на помелото е представен от витамините А, С, от група В.

Всички те са от съществено значение за регулирането на различни биохимични реакции в организма, тъй като влизат в състава на повечето ензими в тъканите.

Витамините А и С са силни антиоксиданти, защитаващи клетките от увреждащото действие на свободните радикали на кислорода.

Витамин С също така спомага за укрепването на стените на кръвоносните съдове и повишава имунната защита на организма.

Витамините от група В участват в образуването на кръвни клетки, способстват за регенерацията – възстановяването на увредените тъкани.

От минералите в състава на помелото се съдържат на най-много желязо, калий, фосфор, калций и натрий. Това са най-важните микроелементи, които регулират вътреклетъчния баланс и функциите на вътрешните органи.

До известна степен за ползите за здравето от помелото допринасят и специалните органични вещества, които са били идентифицирани в процеса на проучване на състава на този плод – лимоноиди.

В проведените изследвания е било установено, че лимоноидите имат способността да предотвратяват размножаването на раковите клетки и по този начин проявяват профилактичните и лечебните си свойства по отношение на злокачествените заболявания.

Противораковите свойства на помелото се наблюдавани само при условие, че то се консумира редовно, но по ефективност те могат да се сравнят и лекарствените препарати, прилагани по време на химиотерапия.

Калоричността на екзотичния плод без кожата е около 35 килокалории на 100 грама. Малкото количество калории позволява помелото да се препоръчва и на хора с наднормено тегло.

Помело
4.5 (90.83%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 18:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи