Понижава ли консумацията на манго кръвната захар?

Мария
Написана от Мария ноември 4, 2014 18:57

Понижава ли консумацията на манго кръвната захар?

Акценти:

  • Кореспондират ли резултатите от проучването с провеждани преди него научни изследвания?
  • Защо авторите на проучването кредитират ограничено получените резултати?
  • Защо направеното откритие за действието на тропическия плод се счита за многообещаващо?

Свързани:

Ако сте с наднормено тегло консумацията на малко количество прясно или сушено манго всеки ден спомага за контролиране на нивата на кръвната захар.

Това всъщност е заключението на малко пилотно проучване, публикувано в списание „Nutrition and Metabolic Insights“.

Това пилотно изследване е насочено към изследване на въздействието от консумацията на манго върху антропометричните данни, биохимичните параметри и състава на тялото при хора на зряла възраст с наднормено тегло.

Участниците в 12-седмичното изследване са 20 души на зряла възраст /11 мъже и 9 жени/ във възрастовия диапазон 20-50 години с индекс на телесната маса от 30 до 45.

Включените в проучването хора били помолени да запазят обичайния си хранителен режим, навици и дозите на предписаните им медикаменти, но всеки ден трябвало да консумират по 10 грама лиофилизирано манго /изсушено и замразено/.

Редовният прием се контролира чрез 3 дневни отбелязвания в специално създадени дневници на храненето на всеки от участниците.

Изследвания на включените в проучването били проведени в началото, след края на 6-тата и в края на 12-тата седмица след започването на приема манго „суплементът“.

Ръстът, теглото, обиколката на талията и на бедрото са измерени в началото на изследването и след 6 и после след 12 седмици.

Данните за телесния състав, кръвният анализ на гладно, триглицеридите, HDL-холестерола, глюкозата, хемоглобин а1с /гликиран хемоглобин/ и за концентрацията на инсулин в кръвната плазма също са взети предвид при провеждане на проучването.

Понижени нива на глюкозата в кръвта

Учените установили, че след 12 седмици участвалите в проучването били с понижена кръвна захар.

Този ефект се наблюдавал, както при мъжете, така и при жените, въпреки че спадът е бил малко по-голям при мъжете.

Не се установяват значителни изменения в цялостното телесно тегло, в обиколките на талията и бедрото, съотношението между талията и бедрото, процентите на мастната тъкан и мускулната маса.

И при мъжете и жените не са регистрирани значителни изменения в нивата на триглицеридите, HDL-холестерола /“лошият“ холестерол/ или в кръвното налягане.

Резултатите от проучването по отношение на кръвната захар кореспондират с предишни изследвания върху животни, публикувани в британското списание „Nutrition“.

Учените, провели изследването, вярват, че включването на консумацията на манго в диетата представлява възможност за хората с наднормено тегло за поддържане и понижаване на нивата на кръвна захар.

Но все пак авторите на проучването признават, че не са открили конкретната съставка в мангото и нейният механизъм на действие, благодарение на която се постига понижаване на нивата на кръвната захар.

Питателният плод

Богатият на хранителни вещества плод манго съдържат над 20 различни витамини и минерали, които способстват за оптималното извършване на процесите в организма.

Мангото е отличен източник на антиоксиданти витамини С и А, както и фолиева киселина. Плодът също съдържа фибри, минерала мед и витамин В6.

Но поради относително малкия брой на участниците в изследването, са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди, че мангото понижава нивата на кръвната захар.

Но въпреки това откритието за мангото е многообещаващо, тъй като съдържа много биоактивни съединения, като мангиферин – антиоксидант, за който се предполага, че е причина за благоприятното въздействие на мангото върху нивата на кръвната захар.

Освен това плодът съдържа и фибри, които може би помагат за по-бавната абсорбция на глюкозата от червата в кръвния поток.

Понижава ли консумацията на манго кръвната захар?
4.5 (90.4%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 4, 2014 18:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи