Понижават ли доматите съществено риска от рак на простатата?

Мария
Написана от Мария декември 6, 2014 23:53

Понижават ли доматите съществено риска от рак на простатата?

Акценти:

  • Ефективно средство ли са доматите за понижаване на холестерола?
  • Действа ли червените плодове и като антиоксиданти?
  • Защо авторите на изследването не могат да потвърдят категорично, че доматите предпазват от рак на простатата?

Свързани:

Ракът на простата е второто най-често срещано злокачествено заболяване сред мъжете по целия свят. Ново изследване показва, че консумацията на не по-малко от 10 порции домати седмично значително снижава риска от развитието на заболяването.

Високото ниво на заболеваемост от рак на простатата в развитите страни, много здравни експерти свързват с особения „европеизиран“ начин на живот и хранене.

Новото изследване, публикувано в списание „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention“, ще помогне на учените по-добре да разберат какви промени да препоръчат на мъжете в режима на хранене и на двигателната активност , така че значително да се понижи за тях риска от това ужасно заболяване.

Това е и първото проучване, при което се изучава „диетичният индекс“ и неговата връзка с рака на простатата. Предмет на изследването е въздействието на храните с високо съдържание на селен, калций и ликопен върху този вид злокачествено образувание.

Доматите са една от тези храни. Съдържащият се в тях ликопен е отличен източник на каротеноиди и придава на плодовете и зеленчуците червен цвят.

Резултатите от предходни изследвания показват, че съществува връзка между консумацията на храни, съдържащи това съединение и подобряване на функциите на кръвоносните съдове при болните от сърдечно-съдови заболявания.

Ликопенът, се оказва също, че е ефективно средство за понижаване на холестерола с ниска плътност, който се отлага по стените на кръвоносните съдове.

Според авторите на изследването, проведено от учени от Бристолския университет във Великобритания, ликопенът също „се бори“ с токсините, които могат да увредят ДНК на клетките.

Авторите на проучването анализирали хранителния режим и начина на живот на 1806 мъже, на възраст от 50 до 69 години с рак на простатата и сравнили получените данни с тези на 12 005 здрави мъже в същия възрастови диапазон.

Резултатите показали, че за мъжете, които консумирали повече от 10 порции домати седмично, включително ястия и други продукти, съдържащи червените плодове, като например доматен сок и боб, запечен в домата, съществува 18% по-нисък риск от рак на простатата.

Авторите на изследването все пак отбелязват, че едно проучване не е достатъчно да се потвърди категорично значимостта на доматите за предотвратяване на рак на простатата.

Необходими са допълнителни изследвания в тази насока, за предпочитане под формата на рандомизирани контролирани проучвания.

Въпреки това и към настоящия момент няма съмнение, че мъжете трябва да консумират възможно по-голям асортимент от плодове и зеленчуци, за да поддържат теглото си нормално и да останат физически активни до дълбока старост.

Учените, провели изследването, отбелязват също, че макар и храните източник на ликопен лесно могат да се включат към ежедневното меню под формата на печен боб и доматено пюре, мъжете не трябва да прекаляват, поради съдържащите се в тях немалки количества сол, захар и мазнини.

В рамките на своето изследване учените също направили анализ на препоръките за профилактика на рака, изразяващи се в увеличаване на физическата активност, спазването на хранителен режим и поддържането на нормално телесно тегло.

Тези препоръки са основния начин за предотвратяване на ракови заболявания според Световния фонд за изследване на рака и Американския институт за изследване на рака.

Авторите на изследването установили, че сред всички тези препоръки, за рака на простатата е валидна само една – потребление на големи количества на растителни храни – плодове, зеленчуци и баластни вещества, тъй като единствено за тях е сигурно, че понижават риска от това ужасно заболяване.

Понижават ли доматите съществено риска от рак на простатата?
4.4 (88.07%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 6, 2014 23:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи