Понижават ли нитратите кръвното налягане?

Мария
Написана от Мария ноември 6, 2014 10:49

Понижават ли нитратите кръвното налягане?

Акценти:

  • Какво е дневното количество плодове и зеленчуци, които трябва да се консумират?
  • Защо не е желателно да се прекалява с яденето на плодове?
  • Предотвратява ли сокът от нар окисляването на азотния оксид?

Свързани:

От резултатите на проведено от шведски учени изследване се установило, че нитратите в някои зеленчуци спомагат за запазване на целостта на кръвоносните съдове и за понижаване на кръвното налягане при 17-те души участници, непушачи, на възраст между 20 и 30 години.

Всеки от участниците приемали количество нитрати под формата на хранителна добавка еквивалентно на това, което се съдържа в 150-200 гр. от богатите на естествени нитрати зеленчуци, в продължение на 3 дни.

След това за същия период се дават таблетки плацебо. Учените откриватче диастолното артериално налягане било по-ниско с 3.7 мм. живачен стълб след 3 дни, отколкото след 3-дневния период на прием на таблетки плацебо.

В друго изследване, публикувано в списанието „Hypertension“, британски учени давали на 14 здрави доброволци 2 чаши сок от цвекло или вода, които те изпивали в рамките на 30 минути.

Кръвното им налягане се измервало на всеки 15 минути в продължение на 1 час, преди те да са изпили сока или водата и след това на четвърт час в рамките на 3 часа след приема.

Впоследствие кръвното налягане било проверявано на всеки час в продължение на 6 часа и след това на 24-я час след изпиването на сока или водата.

При участниците в проучването, които пили сок от цвекло кръвното налягане се понижило около час след прима му.

Налягането, което оказва кръвта по стените на съдовете било най-ниско 2 1/2 – 3 часа след приема на сока от цвекло, като този ефект се наблюдавал около 24 часа. Кръвното налягане било най-ниско, когато нивата на нитритите в кръвта били най-високи.

Азотният оксид

Азотният оксид е вазодилататор и е от значение за функцията на кръвоносните съдове. Съединението също така осигурява почти напълно разширяването на кръвоносните съдове.

Освен това то спомага за регулиране на кръвното налягане, потиска ендотелното възпалително клетъчно възстановяване и тромбоцитната агрегация.

Азотният оксид способства също и за намаляване на количеството на възпалителните процеси в организма и подобрява глюкозния метаболизъм.

При повечето хора занижените нива на азотното съединение се наблюдават при хипертония, диабет, висок общ холестерол, както и при ендотелно клетъчно увреждане.

Ниските нива на азотният оксид са също така и предпоставка за развитието на инсулинова резистентност, хипертензия, сърдечен удар и атеросклероза.

Учените предполагат, че занижените нива на азотното съединение е възможно да създават подходяща среда в организма за развитието на болестта на Паркинсон.

Физическо натоварване

Физическите упражнения увеличават производството на азотен оксид. Но с напредването на възрастта кръвоносните съдове започват да образуват все по-малко плазмен нитрит по време на физическата активност.

Доказано е, че допълнителният прием на нитрат под формата на хранителна добавка спомага за по-ефективното производство на енергия при извършване на субмаксимални физически упражнения.

Плодове и зеленчуци

Съществуват солидни научни доказателства, че спазването на хранителен режим, при който са включени по-големи количества плодове и зеленчуци спомага за редуциране на кръвното налягане.

Като според повечето диетолози препоръчителна е консумацията на 4-5 порции зеленчуци дневно и 2-3 плодове.

Причината поради която не е желателно да се прекалява с плодовете е, че големите количества фруктоза натоварват черния дроб.

Установено е, че сокът от нар може да предотврати окисляването на азотния оксид и способства за повишаване на биологичната му активност.

Зеленчуците с много високо съдържание на нитрати са:

• Целина;
• Кресон;
• Кервел;
• Маруля;
• Червено цвекло;
• Рукола;

Понижават ли нитратите кръвното налягане?
4.5 (89.31%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 6, 2014 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи