Знаете ли за последиците от пушенето: рак, инсулт, инфаркт

Калина
Написана от Калина септември 17, 2015 18:22

Знаете ли за последиците от пушенето: рак, инсулт, инфаркт

Акценти:

  • Защо не трябва да пушим?
  • До какво води пушенето?
  • Защо тютюнопушенето е толкова вредно?

Свързани:

Физическите и медицинските последствия от пушенето са многобройни, а обхватът и сериозността на болестите, свързани с пушенето, са шокиращи. Повече от 450 000 американци умират всяка година в резултат от пушенето. Между 3 000 и 5 000 умират в резултат на излагането им в среда, в която се пуши (познати като пасивни пушачи).

Пушачите се разболяват и умират в по-ранна възраст от непушачите. Според Световната здравна организация половината от пушачите, които започват да пушат през юношеството, умират в резултат на употребата на тютюн. Експертите смятат, че повече от 30% от смъртните случаи от рак в Щатите могат да бъдат предотвратени, ако цигарите се забранят.

Ракът е едно от най-лошите последствия, които пушенето причинява на тялото ви. Органите, които имат директен контакт с тютюневия дим – гърлото, дробовете и хранопровода – са подложени на най-голям риск от рак. Ето и други последствия, които могат да се появят, ако не сте прекратили вредния си навик:

Пръстите и ноктите ви се оцветяват с жълтеникави петна, които не могат да бъдат премахнати.

Дъхът ви приема миризмата на цигарата, която сте изпушили. С времето кожата ви се състарява, а по нея се появяват дълбоки бръчки и набраздявания.

Пушенето се отразява на венците и зъбите, като може да се получи гингивит (болезнени, подути и кървящи венци). Зъбите се оцветяват в нежелани нюанси от тъмно жълто до тъмно кафяво.

Пушенето може да причини или влоши пептичната язва.

Пушенето е предпоставка за развиване на остеопороза – изтъняване и отслабване на костите, често асоциирано със старостта.

Жените пушачи около 35-годишна възраст, които взимат орални контрацептиви, са изложени на по-голям риск от сърдечен удар, инсулт и съсиреци в кръвта.

Ако сте с наднормено тегло или имате високо кръвно налягане или диабет, пушенето ще влоши състоянието ви и може да се наложи да се вземат сериозни мерки.

Поне 1 от 8 случая на високо кръвно налягане се дължи на пушенето. Бебета на майки, които пушат, са изложени на по-голям риск от синдрома на внезапна детска смърт.

Пушенето е също един от най-големите фактори за развиване на заболявания на сърдечно-съдовата система, включително инфаркт, инсулт, аневризма на абдоминалната аорта, нарушена циркулация на кръвта в крайниците.

Пушенето е главен виновник за сърдечните удари. Изследвания показват, че рискът от смърт от инфаркт е пряко свързан с това колко дълбоко вдишвате, колко дълго сте пушили и броя на цигарите, които пушите на ден. Вероятността пушачи да получат сърдечен удар е два пъти по-голяма отколкото при непушачите.

Без съмнение пушенето причинява рак на белия дроб, който е номер едно причинител на смъртни случаи. Експертите твърдят, че 90% от случаите на рак на белия дроб са свързани с пушенето. Колкото повече пушите – включително броя на цигарите, дълбочината на вдишване и броя на годините, в които пушите – толкова по-голям е шансът за рак.

Ракът на белия дроб не е единствения рак, причиняван от цигарите. Ракът на ларинкса обикновено също е резултат от пушенето, а постоянната употреба на силен алкохол повишава още повече риска за тази болест. Пушенето е главна причина за рака на устата, рак на хранопровода, рак на бъбреците и рак на пикочния мехур. Повече от една трета от смъртните случаи при рак на панкреаса се дължат на цигарите.

Знаете ли за последиците от пушенето: рак, инсулт, инфаркт
4.5 (90.22%) 45 глас[а]

Калина
Написана от Калина септември 17, 2015 18:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи