Постоянни болки в корема – 6 най-чести причини и лечение

Мария
Написана от Мария януари 13, 2016 15:41

Постоянни болки в корема – 6 най-чести причини и лечение

Акценти:

  • Терапия - панкреатит
  • Оплаквания - болки в корема
  • Функционални нарушения - дразнене

Свързани:

Болките в коремната област са много често явление, което се среща както при деца, така и при възрастни. Причината за подобни процеси са много разнообразни и невинаги свидетелства за наличие на някакви здравословни проблеми.

Често появата на краткотрайни, с продължителност не повече от минута, болки е свързано с повишена активност на червата и не е повод за безпокойство.

В медицината следните типове болезнени усещания в областта на епигаструма:

• Висцерални – има коликообразен характер. Обикновено са предизвикани от спазми или разтягане на стените на органите на стомашно-чревния тракт;
• Соматични – характерни при наличие на патологични процеси в коремната кухина, които водят до раздразнение на краищата на нервните влакна;
• Схваткообразни – присъстват при стриктура на правото черво, обусловени от патологични изменения – тумори, цикатрикси, в околните тъкани;
• Постоянни – обикновено се появяват вследствие на възпаление,протичащо в органите на коремната кухина;

Причини за възникване на постоянни болки в корема

В повечето случаи източникът на болезнените усещания, чревните газове и други разстройства, е приеманата от човек храна.

Твърде горещите или обратното твърде студените храни водят до раздразнение на стените на хранопровода, а храната с високо съдържание на холестерол способства за образуването на жлъчни камъни и като последствие поява на жлъчни колики.

В някои ситуации при пациентите има вродена непоносимост към определени хранителни компоненти – например монозахариди или фруктоза. Тяхната употреба предизвиква постоянно подуване на корема и болки под формата на спазми.

Причини за постоянни болки в корема също могат да са следните патологии:

1. Остър панкреатит;
2. Механична непроходимост на тънкото черво;
3. Остър холецистит, дивертикулит;
4. Грануломатозен и неспецифичен язвен колит;
5. Семейна аденоматоза – дифузна полипоза, на дебелото черво;
6. Нарушения на храносмилателната функция на стомаха;

Диагностика и лечение на постоянни болки в корема

Ако имате болкови синдром, чиято продължителност е няколко часа или дори дни, е необходимо спешно да си запишете час при гастроентеролог.
Процесът на диагностика е сложен и много отговорен етап, тъй като понякога време за провеждане на комплекса инструментално-лабораторни изследвания просто няма.

Случва се, че застрашаващи живота заболявания имат изключително слаба клинична картина, а за отстраняване на най-острите болезнени проявления съвсем не се налага извършването на хирургична интервенция.

Първо специалистът изслушва оплакванията на пациента и извършва палпация на коремната област с цел уточняване на мястото на локализация на болката. Въз основа на първичния преглед лекарят определя предварителната диагноза и тактиката за назначаване на изследвания впоследствие.

За диагностични цели е възможно провеждането на ултразвуково изследване на органите на малкия таз и на коремната кухина, на колоноскопия, на рентгенограма на хранопровода и на стомаха и вземане на биологичен материал – кръв, урина и фекалии.

Тъй като етиологичните фактори на болковия синдром в областта на епигаструма са доста разнообразни, окончателната терапевтична методика за всеки пациент се определя в зависимост от неговите оплаквания и резултати от изследването.

Например подуването на корема и дърпащата, засилваща своята интензивност с течение на времето болка може да свидетелства за функционални нарушения във функцията на панкреаса.

Там отделяните храносмилателни ензими въздействат не на храната, а на самият орган, което предизвиква неговото дългосрочно увреждане. Терапията при панкреатит се свежда до строго съблюдаване на специална диета, прием на аналгетици и други лекарствени препарати.

При наличие на усложнения лекарите прибягват да хирургични методи на лечение.

Постоянни болки в корема – 6 най-чести причини и лечение
4.5 (90.29%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 13, 2016 15:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи